Firma CIB se pokoušela neoprávněně vypovědět z nájmu obyvatele Písnice. Potvrdil to soud

Obyvatelé pražského sídliště Písnice vedou již roky spory s developerem CIB. Poslední soud skončil ve prospěch starousedlíků – firma neměla právo vypovědět jim nájmy.

Manželé Mikulíčkovi patří k lidem, kteří na sídlišti Písnice nejen bydleli již od konce osmdesátých let, ale vlastními silami se podíleli na stavbě podnikových bytů. Po revoluci spolu s dalšími lidmi ze spolku Moje Písnice usilovali o privatizaci sídlištních bytů do osobního vlastnictví. ČEZ, pod který sídliště po revoluci přešlo, ho však navzdory slibům narychlo odprodal soukromé firmě CIB (nyní CIB Rent Písnice), která se manžele Mikulíčkovy a další starousedlíky snaží ze sídliště vystěhovat.

Snahu domoci se u soudů práva na byty, které nájemníci vlastníma rukama stavěli, označila advokátka firmy CIB za „šikanózní užívání práva“.

Nájemníky aktivní ve spolku Moje Písnice začala společnost CIB napadat žalobami za poškozování pověsti firmy, ale také výpověďmi z nájmů. Dvěma nájemníkům žalovaným za poškozování pověsti daly soudy zapravdu již v dubnu roku 2018. Nyní soud rozhodoval o platnosti výpovědi z nájmu, který kromě manželů Mikulíčkových dostal i další manželský pár. Vzhledem k tomu, že zmínění nájemníci mají smlouvy na dobu neurčitou, argumentovala firma CIB odkazem na „zvlášť závažné důvody“, které podle zákoníku mohou být důvodem k předčasnému ukončení nájemní smlouvy. Ty údajně měly vzniknout tím, že se Mikulíčkovi účastnili určovací žaloby, která má rozhodnout, zda byla privatizace sídliště Písnice legální. Soudkyně Monika Ptáček Číhalová výpověď z nájmu označila za neoprávněnou s tím, že zvlášť závažným důvodem pro vypovězení smlouvy může být pouze úmyslný trestný čin namířený proti pronajímateli. Firmě CIB soud nařídil zaplatit nájemníkům soudní náklady. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Advokátka firmy CIB se nechala u soudu slyšet, že nájemníci se těší v občanském zákoníku snad až příliš velké ochraně a že často je slabší stranou majitel, který nemůže libovolně nakládat se svým majetkem. Snahu domoci se u soudů práva na byty, které nájemníci vlastníma rukama stavěli, označila advokátka za „šikanózní užívání práva“. Rétorika firmy CIB, snažící se stavět do role oběti, ovšem kontrastuje s opakovanými žalobami na nájemníky, které jsou navíc podle všech soudů právně neopodstatněné. I tak jsou ovšem soudy pro nájemníky, často navíc v důchodovém věku, psychicky i ekonomicky náročné. Navíc čelí pravidelně se zvyšujícím nájmům, kvůli kterým se už většina původních obyvatel sídliště byla nucena vystěhovat, a fungující místní komunita se tak pod ekonomickým tlakem postupně rozpadá.

Firma CIB Rent Písnice patří do skupiny CIB Group, která kromě sídliště Písnice vlastní další bývalé podnikové domy v pražských Strašnicích, Hostivaři, na Chodově a Proseku, ale také v Hrádku nad Nisou, Klatovech a Liberci. V Praze vlastní také administrativní budovy. Další soudy týkající se sídliště Písnice se budou konat již v první půlce června. U soudu stanou další nájemníci, kteří dostali podobně jako Mikulíčkovi výpověď z nájmu. Především ale v úterý 9. června proběhne zmiňovaný soud o určení vlastnictví. Ten může zásadně ovlivnit nejen konkrétní nájemníky, ale i osud celého sídliště. Žalobci totiž tvrdí, že už vložení majetku do rukou ČEZ bylo v rozporu s privatizačním zákonem, a má být podle nich vrácen do vlastnictví České republiky.

 

Čtěte dále