Horníci z Dolu Darkov si stěžují, že dál fárají. OKD odmítlo jejich tvrzení vyvrátit

Nákaza v Dole Darkov vyvolala pozornost médií. OKD tvrdí, že v dole zajišťuje pouze technologické minimum, horníci ale oponují, že fárají dál.

Nákaza, která se rozšířila na Dole Darkov, vyvolala zájem médií a OKD vydalo v pondělí 25. května tiskovou zprávu, kde uvádí: „Vzhledem k množícím se spekulacím ohledně provozu a těžby v OKD, a.s., a především na Dole Darkov, společnost prohlašuje, že na Dole Darkov těžba neprobíhá, to znamená, že v dobývacím prostoru daného dolu není dobýváno uhlí.“ „Nerube se, to je pravda, ale na Darkově se nerube už delší čas,“ uvedl jeden z horníků, jehož identitu Alarm zná, ale nepřál si být jmenován. „Oni říkají technologické minimum, ale my byli normálně na čelbě, nezměnilo se nic,“ tvrdí horník. „Oni zneužívají toho, že je potřeba odčerpávat vodu a větrat, takže úplně důl zavřít nejde, když v něm chcete dál pracovat, ale tohle není údržba. Přemýšlím, že půjdu na nemocenskou, bojím se, že nakazím rodiče,“ svěřil se jeden z horníků.

Fáráme dál

O Dole Darkov se v médiích už dva roky píše, že bude brzy uzavřen. Už v roce 2018 se opakovaně objevovaly zprávy, že by měl být zavřen ještě ten rok a že zásoby uhlí v něm se tenčí. Strach z útlumu těžby v OKD a na Dole Darkov zvlášť ovšem vede horníky k tomu, že nechtějí mluvit pod svým jménem do médií. „Máme strach, že to tu chtějí zavřít, hodně lidí pak bude bez práce,“ uvedl další z horníků, který si také nepřál být jmenován. „Šíří se tu dokonce i teorie, že je to s tím koronavirem celé záměr, aby Darkov mohli zavřít,“ přiznal horník s tím, že on sám ale epidemii ani opatření proti ní za spiknutí nepovažuje. „Bojíme se, že když se ozveme, budeme první, koho vyhodí,“ vysvětlil. „Ale není pravda, že by se na Darkově nefáralo, normálně na Darkov jezdíme a fáráme dál, je nás o něco méně, ale čelby a další provozy fungují,“ dodal rozhořčeně.

„OKD tvrdilo, že opatření dělají, že je osobní odpovědnost jednotlivců, pokud je nedodržují, ale na šachtě nejde fárat v respirátoru.“

Kromě horníků, kteří fárají, pracuje na Dole Darkov velké množství lidí v navazujících provozech, jako jsou úpravny uhlí. Do práce chodí dál také vzorkařky, které odebírají vzorky uhlí. Alarmu se podařilo spojit se třemi lidmi, kteří slova horníků potvrzují. Všichni shodně přiznávají, že nevědí, kolik přesně lidí aktuálně do práce chodí, orientují se jen podle toho, že oni dál pracují a jejich provozy fungují normálně. A také podle aut na parkovišti, které je plné.

Spekulace, že provoz běží v podstatě stejně jako předtím, pouze bez těch, kteří jsou přímo v karanténě, by mohlo vyvrátit OKD. Na dotaz, kolik lidí chodí běžně na směny a kolik jich tam chodí tento týden, ale mluvčí OKD Naďa Chattová Alarmu neodpověděla. Po urgencích sdělila, že je závislá na informacích od vedení. „A to má teď důležitější věci na práci, než odpovídat na vaše dotazy,“ uvedla mluvčí pro Alarm.

První nakažení už koncem dubna

Nákaza se v Dole Darkov začala šířit už koncem dubna. Poté, co se nemoc covid-19 začala šířit v dolech v sousedním Polsku, zpřísnilo vedení OKD hygienická opatření. Patřilo mezi ně zkrácení směn a třísměnný provoz místo čtyřsměnného tak, aby se horníci potkávali co nejméně. To ale trvalo jen do 19. dubna. První pozitivní test se u zaměstnance Dolu Darkov potvrdil 24. dubna. Koncem dubna informovaly hornické odbory o dvou nakažených, 13. května bylo pozitivně otestovaných už sedm a 15. května třináct. O počtu nakažených informovalo průběžně Sdružení hornických odborů (SHO) na svém twitterovém účtu. Plošně testovat se ale začalo až 18. května.

„Oni to tutlali. V polovině března jsme měli zprávy od horníků, že se to tam nehlídá. Ve sprchách byly velké skupiny, neměly dezinfekce, neměly roušky,“ vysvětluje karvinská zastupitelka za Piráty Zuzana Klusová, která na situaci upozorňovala už v průběhu března. „Snažili jsme se upozornit na to, že je to časovaná bomba, že jsou horníci v kleci namačkaní, že rozestupy ani dodržovat nemohou a dole je takové horko, že nemohou pracovat ani s rouškou, natož s respirátorem,“ říká Klusová. „OKD tvrdilo, že opatření dělají, že je osobní odpovědnost jednotlivců, pokud je nedodržují, ale na šachtě nejde fárat v respirátoru,“ vysvětluje zastupitelka.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V dolech pracuje zhruba 8400 lidí, z toho zhruba 2000 cizinců, zejména Poláků. Majitelem společnosti je od roku 2018 prostřednictvím podniku Prisko stát. Podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) se mohla některá opatření udělat lépe. Na Karvinsku jsou v tuto chvíli například zavřené tři mateřské školky. Podle Vondráka je nakažený také jeden domov seniorů, kde se nákaza objevila kvůli tomu, že tam pracuje manželka jednoho z horníků.

 

Čtěte dále