Pandemie koronaviru by mohla být smrtelná pro španělské býčí zápasy

Žádosti o pomoc chovatelům býků pro zápasnické arény se setkaly s rozhodným odporem bojovníků za práva zvířat.

Dlouhé měsíce vykrmovali farmáři ve Španělsku bojové býky a chystali se na sezónu, kdy je vypustí do arén, kde jejich smrt vzruší a pobaví tisíce návštěvníků. Jenže tento rok to nevyšlo. Přišla epidemie COVID-19, která si ve Španělsku vyžádala prozatím okolo 26 tisíc lidských obětí. Jako oběti si však připadají i farmáři, které zrušení sezóny býčích zápasů ekonomicky poškodilo. Silně se jich dotkla i předchozí ekonomická krize v roce 2008. V roce 2007 se ve Španělsku uskutečnilo 3651 událostí s býčími zápasy, o deset let později se číslo snížilo na polovinu a v roce 2018 se uskutečnilo 1521 takových akcí. Býků vychovaných pro boj v arénách je však podle organizace Unión de Criadores de Toros, která zastupuje zájmy zhruba 350 chovatelů, letos kolem sedmi tisíc.

Proti vládní pomoci, která by ztráty chovatelů sanovala, se postavila část španělské společnosti. Už přes sto tisíc lidí podepsalo online petici, která naléhá na vládu, aby nevynakládala veřejné prostředky na podporu býčích zápasů. Podle nich by se španělská tradice, při níž toreador v aréně býky zabíjí, neměla uměle udržovat při životě, a je skandální, že se o tom uvažuje v době, kdy španělské ministerstvo hospodářství předpokládá více než devítiprocentní pokles ekonomiky. „Býčí zápasy čelí nejkritičtějšímu okamžiku své existence. Máme jedinečnou příležitost vybudovat svět bez nich,“ píše se v petici.

Aïda Gascón z organizace AnimaNaturalis, která je jedním z organizátorů petice, k tomu pro britský deník The Guardian říká: „Jde nám o úplné zrušení této praxe mučení zvířat jako formy zábavy. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je potlačit jejich dotace… ani to by nás tohoto průmyslu nezbavilo úplně, ale snížilo by jej na 5 nebo 10 procent současného stavu.“

 

Čtěte dále