Úřady ve Wu-chanu oficiálně zakázaly pojídání všech divokých zvířat

Z epicentra pandemie koronaviru se má stát místo, kde je zakázáno volně žijící zvířata nejen konzumovat, ale i chovat a lovit.

Podle úřadu ve Wu-chanu by se z obvodu města mělo stát „útočiště pro volně žijící živočichy“. Zvířata by bylo možné lovit jen na zvláštní povolení pro „vědecký výzkum, regulaci populace a výzkum epidemií“. V rámci aktuálního zákazu město zavede přísné kontroly chovu všech divokých zvířat a bude dohlížet na to, aby se chovaná zvířata nekonzumovala. Wu-chan se také připojí k programům fungujícím po celé Číně, které farmářům chovajícím divoká zvířata kvůli jejich konzumaci poskytují kompenzace. Ty by jim měly umožnit přejít na jiný způsob obživy.

I když se původ pandemie koronaviru stále zkoumá, jedním z hlavních podezřelých je místní trh Chua-nan. Kromě mořských plodů se zde údajně nabízelo více než třicet druhů zvířat, včetně živých vlčích mláďat, cibetek, zlatých cikád a štírů. Trh samotný byl uzavřen už v lednu tohoto roku.

Minulý týden ohlásily provincie Chu-nan a Ťiang-si v centrální Číně plány na vládní kompenzace chovatelů volně žijících živočichů, které by jim měly pomoci začít podnikat v jiném oboru. Místo stávajícího způsobu obživy bude podporováno pěstování ovoce, zeleniny, čajových rostlin nebo bylin pro tradiční čínskou medicínu a kromě toho také chov domestikovaných zvířat, jako jsou prasata nebo kuřata.

V únoru Čína vydala bezprecedentní dočasný celostátní zákaz veškerého obchodu a spotřeby divoce žijících suchozemských zvířat, včetně exotických druhů chovaných na farmách. Teď zahájí výkup čtrnácti druhů volně žijících živočichů chovaných na farmách, které chov legálně provozovaly před únorovým zákazem. Současný zákaz chovu a konzumace divokých zvířat ve Wu-chanu bude platit pět let. Podobné zákazy platí i ve městech Peking, Šen-čen a Ču-chaj, tam jsou však zavedeny natrvalo.

 

Čtěte dále