Východoevropany mělo na farmách nahradit 50 tisíc Britů. Nakonec jich nedorazilo ani 200

V Británii se blíží sklizeň. V minulosti se na ní podíleli hlavně lidé z východní Evropy, což ale během současné pandemie není možné. Britové však o práci v zemědělství nemají zájem.

Jako jeden z hlavních důvodů pro odchod Velké Británie z Evropské unie byl uváděn volný pohyb levných pracovních sil, který podle příznivců Brexitu bral práci obyčejným Britům. Příliv sezónních dělníků letos nakonec nezastavil stále nedokončený Brexit, ale epidemie koronaviru. Britové mají tedy příležitost se do letošní sklizně naplno zapojit.

Agentury dodávající pracovníky pro zemědělskou práci ale teď hlásí, že zájem Britů o tyto pracovní místa velmi ochladl. Stalo se tak především poté, co zjistili, o jakou práci se jedná a kolik za ni dostanou zaplaceno. Podle největší takové agentury, Alliance of Ethical Labour Providers (Aliance poskytovatelů etické práce), z původních 50 tisíc zájemců o práci na farmách absolvovalo pracovní videopohovor pouhých 6 tisíc. Pohovor je podmínkou pro získání práce. 900 z nich nabídku jednoznačně odmítlo a zaměstnání na farmě přijalo jen 112 zájemců. To je 0,2 procent z těch, kdo o ni původně projevili zájem.

Podle Aliance kandidáti smlouvy neuzavřeli hlavně kvůli tomu, že byla farma příliš daleko od jejich domova a nechtělo se jim dojíždět. Jiní zase tvrdili, že mají příliš povinností, které jim brání vykonávat práci na plný úvazek, a mají zájem jen o přivýdělek. Greville Richards, generální ředitel organizace Jihoanglické farmy na západě Cornwallu, řekl deníku Telegraph, že „až dojde na lámání chleba“, zbude jich ještě méně. „Jestli tu jsou nějací dobří lidé, kteří chtějí přijít, vezmeme je. Je to tvrdá práce a trvá dlouhé hodiny, ale jsou za ni dobré peníze,“ dodal Richards.

Tato tragická situace zemědělce a farmáře velmi znepokojila. Vládní agentury dovedla k rychlému zřízení webu Pick for Britain, který by měl s náborem sezónních pracovníků pomoci. Čas však kvapí, protože klíčové období pro sklízení tradičních britských plodin začíná už v červnu. Británie potřebuje pro nadcházející úrodu až 90 tisíc sezónních pracovníků. V minulosti tvořili východoevropští sběrači až 90 procent potřebné pracovní síly.

 

Čtěte dále