Antifa komouši na skejtech a extremističtí gameři

Jediná plošinovka dostala podle šéfredaktora Lidových novin v USA do ulic desetitisíce agresivních antifáků. Co nastane, až se někomu podaří dostat revoluční obsah do hada na mobilu?

Šéfredaktor Lidových novin István Léko si na ulici všiml kresbičky mládežníka na skejtu se srpem a kladivem. Nejenže se mu díky tomu rozsvítilo ohledně charakteru současné levicové mládeže, ale navíc mu streetartová kresba společně se zjištěním o existenci jedné počítačové hry pomohla rozklíčovat příčiny nepokojů ve Spojených státech. Nikoli policejní brutalita, ale necenzurované počítačové hry a jízda na skejtu ve skutečnosti stojí za americkými protesty.

Jen když dokonale poznáme své nepřátele, můžeme proti nim adekvátně zasáhnout.

V posledním díle podcastu Kolaps říká politolog a odborník na extremismus Jan Charvát, že současné protesty v USA ukazují hněv a frustraci v různých částech společnosti a že naštvaní jsou příslušníci takřka všech politických proudů. Zároveň však z protestů nedokáže žádný politický směr jednoznačně těžit, a tedy nikdo také nemůže být spokojený  Do nepokojů si pak každý může projektovat víceméně to, co se mu zlíbí. To platí ještě víc pro zbytek světa, kterého se dění bezprostředně nedotýká. Třeba v České republice se mohl rozjet malý internetový festival rasismu a respektu k práci policejních složek.

S komickou konspirační debilitou nebo profesorskou zvědavostí se čeští blogeři pouštějí do analýz levicového extremismu, který podle nich stojí za americkými nepokoji. Do tohoto žánru se pustil i šéfredaktor jednoho z největších českých deníků István Léko. Pro člověka, který je šéfredaktorem kdysi prestižních Lidových novin jen díky tomu, že se osobně zná s Andrejem Babišem, je boj proti hrozící levicové totalitě a za svobodu slova jistě obzvlášť lákavý. Najednou se nemusí cítit jako dobře placená novinářská společnice, ale spíš jako angažovaný žurnalista stojící na barikádách svobody. Za tímto účelem je Léko ochotný hledat nepřátele a levičáky skutečně všude. Kresba jednoho streetartisty ho dovedla k originální úvaze o možnosti využití skateboardu. „Překvapilo mne, jak je takové prkno odolné a zároveň účinné při ničení předmětů. Také mne napadlo, že by se ním dalo i zabít,“ zamýšlí se Léko nad videem z USA, tedy ze země, kde jsou běžně dostupné střelné zbraně a lidé je na demonstrace skutečně nosí.

A je vymalováno…

Další stopou při rozkrývání skládačky levicového hněvu mladých byla pro Léka počítačová hra Tonight We Riot. Díky ní mohl jasně poukázat nejen na své opravdu chabé povědomí o současném světě, ale i na vztah příčin a následků posledních událostí ve Spojených státech. Mládež v této hře podle Léka „dostala i návod, jak bojovat na ulici“. V duchu těchto Lékových úvah by výcvik amerických vojsk mohl probíhat pařením Call of Duty nebo America’s Army, jejíž vývoj byl taky přímo financovaný americkou armádou. Ale pokochejme se ještě, jak kamarád Andreje Babiše popisuje herní simulátor levicového násilí Tonight We Riot. „Někteří ji označují v podstatě za simulátor extrémně levicového militantního hnutí Antifa.“ Ano, Léko napsal, o čem hra je (simulátor revoluce), a přidal k tomu Trumpův argument, že za násilnosti při protestech je zodpovědná Antifa. Teď už je všechno jasné.

Tím, že z počítačové hry a jednoho obrázku v pražských ulicích, vyčetl ohrožení svobody, stal se István Léko takzvaným chybějícím článkem v evoluci naštvanosti starších na hodnoty mileniálů a generace Z. Zatím šlo z konzervativní strany především o rozporuplný hejt na rozmazlené mamánky, intoxikované sluníčkáře a od reality odtržené fetky, které v ulicích zabíjejí a mrzačí lidi jen za to, že neuznávají existenci 68 biologických pohlaví. Léko ale přišel s novinkou, která dokázala tohle všechno spojit s boomerskou klasikou – pohoršováním se nad tím, jak devastující vliv na mládež má hraní počítačových her. Představa, že ironická retro plošinovka Tonight We Riot dostala do ulic desetitisíce agresivních antifáků, je opravdu tak směšná, že už ji snad ani není možné parodovat.

Naší redakci se ovšem podařilo kontaktovat autora nálepek Rudí Skejti (a nikoli Left Error, jak si Léko vybájil), a tak se česká veřejnost může detailně seznámit s touto extremistickou a společensky nebezpečnou sérií. Jen když dokonale poznáme své nepřátele, můžeme proti nim adekvátně zasáhnout. Antifa stalinisti na skejtech nám tu dotační kapitalismus rozvracet nebudou!

Autoři jsou redaktoři Alarmu.

Čtěte dále