Fotogalerie: První postkaranténní antibabišovská demonstrace

Spolek Masaryk včera na Hradčanském náměstí uspořádal demonstraci proti „vlastizrádcům“. Pár stovek účastníků vyjádřilo obavy o zahraniční orientaci země a nezávislost médií. 

Foto Petr Zewlakk Vrabec

Nezávislá média veřejné služby, proevropské západní hodnoty, nezávislost na velmocích, kvalita demokracie a transparentní financování a dotace – to jsou body, v nichž podle občanské společnosti premiér Andrej Babiš selhává. První demonstraci po skončení nouzového stavu v souvislosti s pandemií koronaviru svolal spolek Masaryk. Už názvem demonstrace Ne vlastizrádcům spolek vyjádřil odpor k Miloši Zemanovi a jeho vazbám na Rusko a Čínu a nedostatečnou proevropskou orientaci země. Andreji Babišovi pak vyčítají zejména pozvolný útok na nezávislost médií skrze mediální rady. Naposledy přitom rétoriku o vlastizrádcích na českých náměstích vytahovali ultrapravičáci brojící proti imigrantům. Tenhle moment řečníci na Hradčanském náměstí do určité míry reflektovali a vymezovali se vůči němu s tím, že oni označují pravé vlastizrádce, zatímco protitábor toto slovo využívá účelově. Tato výtka směřovala zejména k Miloši Zemanovi a celé hradní partičce, která se podle mluvčích chová spíš jako lokajové Ruska než jako představitelé suverénního státu.

Mezi pár stovkami lidí, kteří na demonstraci přišli, každopádně odkazy na ruský a čínský vliv na českou politiku rezonovaly nejsilněji. Když senátor Václav Láska zmínil i současného amerického prezidenta, který má podle něj k ideálu demokratického politika opravdu daleko, reakce byla o poznání vlažnější. Jedna z řečnic uvedla, že je potřeba vysvětlovat situaci a mluvit o politice s často zmatenými lidmi, kteří postrádají kritické myšlení. Přes všechny odkazy na korupci, premiérův střet zájmů, ohrožení demokracie a nezávislosti veřejnoprávních médií volbou pochybných jmen do kontrolních mediálních rad demonstrace zdaleka neměla energii prvních protestů proti Andreji Babišovi. Skutečným testem potenciálu antibabišovské opozice v nových pokoronavirových podmínkách tak bude až demonstrace platformy Milion chvilek plánovaná na příští týden. Preference Babišovy strany přitom v prvních výzkumech po pandemii vyskočily takřka k pětatřiceti procentům.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále