Herní byznys proti rasismu: Píárko, nebo skutečná pomoc?

Mezi marketingovými sliby herních korporací vyniká balíček plný nezávislých her. Za pět dolarů jich dostanete spoustu a pomůžete boji za rasovou spravedlnost.

Protesty ve Spojených státech pochopitelně zasáhly i videoherní průmysl. Ve dnech po jejich vypuknutí se herní společnosti začaly předhánět v tom, kdo jako první na sociální sítě nebo přímo do hry vyvěsí solidární černou obrazovku. Sony kvůli protestům s dovětkem o hlasech, které jsou důležitější, posunulo uvedení dlouho očekávaného modelu Playstation 5, Ubisoft (který stojí třeba za sérií Assassin’s Creed) daroval na boj proti rasismu 100 tisíc dolarů a EA dokonce celý milion.

Hranice mezi PR a skutečným aktivismem jsou dost tenké. Kromě toho, že v rozpočtech velkých korporací se takové částky snadno ztratí, oprávněně padá i dotaz, proč se prohlášení, že se firmy zasadí o lepší přístup k lidem jiné než bílé barvy pleti, objevuje až teď. Podivný pocit vzbuzuje zpráva Epic Games (např. Fortnite), kde se píše, že „rovnoprávnost stojí nad politikou“. Ukazuje na základní nepochopení toho, co vůbec politický život je a o co protestujícím jde. Anebo si prostě někdo v marketingovém oddělení řekl, že spojovat jejich tituly s politikou se nevyplácí. Na spoustu hráčů působí jakýkoliv náznak politizování jejich koníčku jako rudý hadr.

O to milejší překvapení je akce serveru Itch.io, internetového obchodu, který se zaměřuje na nezávislou scénu. Jeho Bundle for Racial Justice and Equality (Balíček pro rasovou spravedlnost a rovnost) totiž skutečně nemá obdoby. Za pět dolarů v něm dostanete přes 740 videoher, které by jinak přišly na skoro tři a půl tisíce dolarů. Všechny příspěvky přitom putují rovnoměrně mezi fondy pro financování kaucí a právnický a vzdělávací fond lidskoprávní organizace pro podporu lidí s jinou než bílou barvou pleti NAACP. Jak u je u tzv. bundlů zvykem, i na itch.io nenastavili maximální výši příspěvku. Morální apel se vyplatil. Zatím se vybralo 3,8 milionu dolarů a průměrným příspěvek přesáhl 10 dolarů.

Balíček to přitom vůbec není špatný. Kromě řady zajímavých nezávislých her a experimentů v něm najdete třeba i oceňovanou adventuru Night in the Woods, skákačku Celeste nebo relaxační A Short Hike – tedy videohry, které se jinak prodávají za desítky dolarů. A protože se v indie herním byznysu počítá každý dolar, od jejich tvůrců je přenechání své hry pro dobrou věc gesto solidarity, které se počítá.

Bundle for Racial Justice and Equality poběží do pondělí 15. června. Je snad tou nejlepší příležitostí, jak do světa nezávislých her nahlédnout – a co je důležitější, pomoci přitom v boji proti rasismu, který dlouhodobě rozděluje nejen americkou společnost.

Autor je herní a kulturní publicista.

Čtěte dále