Kolaps #5. Jan Charvát: Antifa funguje podobně jako nálepka neomarxista

Donald Trump chce Antifu zařadit mezi americké teroristické organizace. Proč se v poslední době o Antifě tolik mluví? A jak se extremistické skupiny zapojují do současných protestů? O tom jsme mluvili s expertem na politický extremismus Janem Charvátem.

Nepokoje v ulicích amerických měst jsou momentálně celosvětovým tématem číslo jedna. Vše začalo v pondělí 25. května, kdy byl v Minneapolisu při policejním zásahu udušen Afroameričan George Floyd. Jakmile se objevil videozáznam této vraždy, v němž policista Derek Chauvin déle než osm minut klečí Floydovi kolenem na krku, rozpoutaly se obří protesty a pouliční nepokoje po celých Spojených státech, které svou intenzitou připomínají snad jen dění z období bojů amerického hnutí za lidská práva v šedesátých letech.

A toto aktuální téma se dostalo i do nového dílu podcastu Kolaps, jehož hostem byl politolog Jan Charvát z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Jan Charvát se specializuje na politický extremismus a radikální politické ideologie a subkultury, a proto se velká část dílu věnuje vyjádření Donalda Trumpa, že hodlá zařadit Antifu mezi domácí teroristické organizace. Proč se v posledních letech o Antifě tolik mluví? Mluvilo se o ní dříve méně? A co to ta mytická Antifa vůbec je? Kdy vznikla a jak se v průběhu posledních sta let její podoba proměňovala? Zajímavé je ale také sledovat, jak se rétorika americké krajní pravice otiskuje i do českých diskusí na sociálních sítích. Jak k tomu vůbec dochází a jaké krajně pravicové proudy v dnešních Spojených státech můžeme najít? To a ještě mnohem více se dozvíte v aktuálním Kolapsu s politologem Janem Charvátem.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

Čtěte dále