Návrat do středověku. Poslanci v Rumunsku zakázali výuku gender studies

„Jde o zásah do akademických svobod, který vytváří nebezpečný precedens,“ ohrazují se rumunští intelektuálové proti zákonu zakazujícímu genderová studia v Rumunsku.

V Rumunsku možná nebude oficiálně možné vyučovat genderové teorie. Nový zákon, který rumunští poslanci schválili v úterý, zakazuje „propagovat teorie, které vnímají gender jako koncept oddělený od biologického pohlaví“. Proti nové legislativě už se ohradilo mnoho univerzit, akademiků i organizací. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta Klause Iohannise. Píše o tom například server Euronews.

Někteří vysokoškolští přednášející se vyjádřili, že se nebudou zákonem řídit a budou do svých kurzů i nadále zařazovat genderové aspekty.

Univerzity zákon tvrdě odmítají. Bukurešťská univerzita například vydala prohlášení, v němž uvedla, že zákon je v rozporu s rumunskou ústavou i s mezinárodními dohodami. „Text zákona je jasným zásahem do univerzitních svobod,“ píše se také v prohlášení. Představitelé univerzity Babes-Bolyai jsou „šokovaní“ faktem, že by akademické teorie mohly být zakázány zákonem, a vyzvali zákonodárce, aby nevytvářeli precedens, díky němuž by mohly být zakazovány jakékoli teorie, které se politikům nelíbí. Proti rozhodnutí jsou i studenti a část veřejnosti. Organizace Národní aliance studentských organizací v Rumunsku a Národní rada studentů sepsaly petici adresovanou Iohannisovi, kterou zatím podepsalo téměř 45 tisíc lidí. „Zákon vrací naše školství kamsi do středověku,“ vyjádřily se organizace.

Genderová studia zkoumají kulturou vytvořené rozdíly mezi muži a ženami. Často bývají samostatným univerzitním oborem, ale zasahují i do mnoha jiných společenskovědních oborů a jsou třeba nedílnou součástí sociologie. Někteří vysokoškolští přednášející, například Gelu Dominica, profesor sociologie na univerzitě v Bukurešti, se vyjádřili, že se nebudou zákonem řídit a budou do svých kurzů i nadále zařazovat genderové aspekty. „Z prostého důvodu, že kdybych přestal, nedělal bych už správně svou práci,“ napsal k tomu na Facebook Gelu Dominica.

Podobný zákon v roce 2018 schválilo Maďarsko a podle mnohých lidí jde o zásah do oblasti lidských práv, protože genderová studia jsou oporou ženské emancipace a práv LGBT+ menšin. Rumunsko podle Euronews dekriminalizovalo homosexualitu teprve v roce 2001 a v zemi stále není možné uzavírat manželství ani registrované partnerství stejnopohlavních párů. Organizace IGLA Europe zemi zařadila na 38. místo ze 49 evropských států, co se týká respektování práv LGBT. Fakt, že Rumunsko jde v maďarských stopách, vzbuzuje obavy také proto, že Maďarsko minulý měsíc zakázalo uznávání transgender a intersex osob. Neziskové organizace ovšem upozorňují na zhoršení stavu práv homosexuálů, transsexuálů a dalších menšin ve střední a východní Evropě jako celku.

 

Čtěte dále