Sympatizant Black Lives Matter při nepokojích v Londýně zachránil příznivce krajní pravice

Z Patricka Hutchinsona se stal hrdina víkendových protestů v centru Londýna, kde se střetli pravicoví radikálové s policií a protidemonstranty. Za pomoci přátel dostal zraněného muže pryč od rozvášněného davu.

Fotografu Reuters Dylanu Martinezovi se na sobotních demonstracích v Londýně podařilo zachytit nebývale silné okamžiky. Jeho snímky, které mezitím obletěly svět, ukazují černošského sympatizanta hnutí Black Lives Matter Patricka Hutchinsona, jak odnáší do bezpečí zraněného muže, který podle reportérů Reuters patří mezi krajně pravicové aktivisty. Ten se měl dostat do jedné z několika potyček, jež proběhly mezi pravicovými skupinami, podporovateli Black Lives Matter a policií. Ta zatkla přes sto lidí.

Hutchinson pro Channel 4 News uvedl, že dorazil na místo, když muž už ležel na zemi a ostatní protestující se kolem něj snažili vytvořit zátarasy, aby ho ochránili. Podle Hutchinsona ale dotyčný vypadal, „že to nezvládne“, proto ho zvedl a odnesl s pomocí ostatních, kteří oba obklíčili a chránili je tak před potenciální hrozbou rozčilených lidí z davu. Na reportérovu poznámku, že to zřejmě byla děsivá situace, Hutchinson odpovídá, že „zkrátka udělal to, co udělat musel“ a následně dodává: „Včera, když jsem o tom přemýšlel, říkal jsem si, že kdyby ty tři policisty, kteří postávali kolem, zatímco George Floyd umíral, napadlo zakročit a svého kolegu zastavit, Floyd by stále žil.“

"If the other three police officers who were standing around when George Floyd was murdered had thought about intervening like what we did, George Floyd would be alive today."

"If the other three police officers who were standing around when George Floyd was murdered had thought about intervening like what we did, George Floyd would be alive today."Patrick Hutchinson, who was pictured carrying a protestor to safety at violent demo says what happened.You can watch the full interview with Patrick Hutchinson at 5:30pm on Channel 4 News.

Zveřejnil(a) Channel 4 News dne Neděle 14. června 2020

Hutchinsonova totožnost nebyla několik hodin známa a na sociálních sítích se o něm hovořilo pouze jako o „černošském hrdinovi“. Nakonec se ale k situaci sám vyjádřil na svém Instagramu, kam k fotografii připsal: „Dnes jsme zachránili život. Není to černí proti bílým, ale všichni proti rasistům! Navzájem jsme se podrželi a chránili ty, co nás potřebují.“ Hutchinson, který je už dědečkem a pracuje jako osobní trenér bojových sportů ve Wimbledonu v jižním Londýně, se ale za hrdinu nepovažuje, protože by to prý nezvládl bez početné pomoci ostatních na místě.

Sympatizanti Black Lives Matter byli vyzýváni, aby se v sobotu v Londýně neshromažďovali kvůli hrozbě násilí a střetů s protistranou, která tvrdila, že bude chránit londýnské historické sochy. Během protestů pak někteří krajně pravicoví demonstranti házeli kouřové granáty a lahve a napadali policii i novináře. Objevil se i záznam, na němž jich několik hajluje. Pobavení vyvolalo virální video, na němž jeden z demonstrantů obhajuje sochu Winstona Churchilla, který podle něj „zabil Hitlera“, a za svůj historický exkurz se dočká malého potlesku.

 

Čtěte dále