Britové budou mít právo uzavřít ulici pro auta, pokud se na tom shodnou její obyvatelé

Vládní plán „cyklorevoluce“ obsahuje body, které by mohly Británii zásadně proměnit v oblastech dopravy a zdraví.

Kabinet Borise Johnsona připravil takzvanou cyklorevoluci. Jedná se o balíček změn, kterým chce britská vláda bojovat proti obezitě. Plánuje na něj vynaložit nejméně dvě miliardy liber, jak informuje britský deník The Guardian. Kromě toho, že rezidenti si budou moci v ulicích mimo hlavní dopravní tepny odhlasovat uzavírku pro auta, přinese řadu dalších opatření, která by měla učinit Británii zdravější. Na stavbu cyklostezek bude nově dohlížet nová instituce, která bude fungovat podobně jako školní inspekce. Ta nebude povolovat zřizování stezek fungujících zároveň pro cyklisty a pěší ani takové, jež jsou vymezeny pouze namalovanými pruhy na silnici – každá cyklostezka bude ohraničena bariérami chránícími cyklisty před auty.

V plánu je také zavést více pěších zón a umožnit cyklotrénink každému dospělému i dítěti, kteří o něj požádají. Peníze půjdou i na pilotní program pro obvodní doktory, kteří by měli pacientům jízdu na kole začít předepisovat pro zlepšení jejich kondice. Chystají se také granty pro obyvatele hornatějších oblastí, aby si mohli zakoupit elektrické bicykly. To všechno by mělo pomoci zatočit v zemi s obezitou, která se ukázala jako jeden z hlavních faktorů zvyšujících riziko úmrtí při nákaze koronavirem. „Lidem musíme pomoci, aby byli zdravější, musíme zlepšit kvalitu ovzduší a snížit počet aut na silnicích. Chození pěšky a jízda na kole hrají obrovskou roli v tom, jak se můžeme postavit k největším zdravotním a environmentálním výzvám, kterým čelíme,“ okomentoval Boris Johnson.

Současně však v zemi platí například možnost nechat si z poloviny proplatit jídlo ve fastfoodové restauraci – jde o součást opatření, které pomáhají po pandemii podnikatelům znovu na nohy. Experti na výživu proti programu zvanému Eat Out to Help Out (Večeře v restauraci pomáhá) protestují.

 

Čtěte dále