Lisabon má plán, jak získat kontrolu nad byty dříve pronajímanými přes Airbnb

Portugalské hlavní město na jaře spustilo unikátní program na podporu dlouhodobých nájmů. Chce tak do své správy získat byty, ze kterých Airbnb vyhnalo stálé obyvatele.

Majitelé nemovitostí v různých městech světa začínají teď kvůli pandemii dávat přednost stálým nájemníkům. Lisabonská radnice proto motivuje vlastníky bytů, aby je dávali do správy městu. Budou tak mít zajištěný pravidelný příjem bez nutnosti shánět nájemníky, nebudou muset řešit praktické záležitosti s bytem spojené a budou osvobozeni od placení některých daní. Město tak chce získat byty pro nejzranitelnější obyvatele. Píše o tom například Bloomberg.

Program nazvaný Jistý příjem je založený na dohodě, podle níž majitelé bytů nejméně na pět let pronajmou prostory městu, a to se postará o hledání nájemníků. Vlastníci tak nemusí nic řešit či zařizovat, mají pravidelný, předem daný příjem a je jim odpuštěno placení daní z nemovitosti a zisku. Nájemníky bude město vybírat skrze speciální program zaměřený na mladé lidi a rodiny s nižšími příjmy. Nájmy město zastropuje v rozmezí od 450 euro měsíčně za malý byt pro jednoho do tisíce eur za rodinný byt.

Když z centra měst mizí stálí obyvatelé, aby uvolnili místo turistům, zužuje se také nabídka obchodů a služeb – nakonec převládají obchůdky s turistickými lákadly.

Podle analytiků rekreačního pronajímání z organizace AirDNA se počet nájmů skrze portál Airbnb a konkurenční platformu Vrbo oproti minulému roku drasticky propadl. Důsledkem zvýšené opatrnosti lidí, omezeného cestování a preventivních opatření, která v mnoha zemích stále trvají, si lidé v Lisabonu zarezervovali na týden začínající třináctým červencem o 76 procent méně bytů než na stejný týden minulého roku. Podobné je to i v jiných městech – například v Paříži jde o propad o 74 procent, v Amsterdamu o 75 procent.

Na začátku pandemie ale nebyl pokles poptávky následován poklesem nabídky ze strany vlastníků. Ti nadále nechávali své byty v nabídce Airbnb a podobných platforem. Počet nemovitostí nabízených na francouzském trhu krátkodobých pobytů klesl od ledna do konce března jen o 3,2 procenta. To může signalizovat, že vlastníci bytů se i během časných fází pandemie báli odejít z trhu krátkodobého pronajímání a zavázat se dlouhodobým nájemníkům.

Program spuštěný na jaře v Lisabonu už přilákal množství vlastníků. Minulé pondělí město oznámilo, že do programu bylo přijato 177 bytů z prvního kola přihlášek, které se konalo od poloviny května do konce června. Ve městě, kde je 25 tisíc bytů oficiálně registrovaných jako rekreační pronájmy, nepůjde sice o nijak velké zvýšení počtu finančně dostupných domovů, ale pokud bude program pokračovat po dobu několika let, mohl by mít znatelný efekt a zmírnit nedostatek dostupného bydlení v portugalské metropoli. Data ukazují, že jen během prvních devíti měsíců roku 2017 se například z centra města odstěhovalo téměř 1500 rodin. Další kolo přihlášek do programu Jistý příjem je plánováno na září a říjen.

Přesycení turisty už před pandemií některá města přiměla k zavádění různých opatření. Když z centra měst mizí stálí obyvatelé, aby uvolnili místo turistům, zužuje se také nabídka obchodů a služeb. Místo obchodů s věcmi běžné potřeby obyvatel se ulice plní obchůdky s turistickými lákadly. Proto například Amsterdam v roce 2017 omezil počet obchodů s luxusními sýry a vaflemi s nutellou. Lisabon zase přikročil ke speciální ochraně historických budov a Barcelona si došlápla na ilegální pronajímání a omezila počet povolení pro nově zřizované hotely. Pokud bude lisabonský program fungovat, města s podobnými problémy se mohou nechat inspirovat.

 

Čtěte dále