Neobviňujte horníky. Údajné pivo po práci za koronavirus nemůže, odpovědnost nese OKD

Na Karvinsku se momentálně nachází největší epicentrum koronaviru, především kvůli řadě pochybení firmy OKD. Namísto zajištění bezpečnosti se ale firma snaží odpovědnost hodit na horníky.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přišel se šokující zprávou: za šíření koronaviru na Karvinsku prý může neukázněnost obyvatel regionu. Chodí po práci na pivo, na firemní večírky, sednou si na zahrádku a chovají se nezodpovědně. Podobně jako ministr se v posledních dnech vyjádřil i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a ředitelka Krajské hygienické stanice. Ohnisko nákazy je přitom už několik týdnů v dolech OKD. Momentálně se mluví o celé pětistovce nakažených horníků a dalších stovkách rodinných příslušníků.

Premiér Babiš i ministr vnitra Hamáček opakovaně mluvili o tom, že kola ekonomiky se musí točit dál – ale pro to, aby pracujícím poskytli bezpečné prostředí, už nic nedělali.

V celém regionu stále platí přísnější opatření než ve zbytku republiky, s nástupem léta vznikají dokonce nová omezení. Zatímco většina lidí v Česku už mohla upustit od nošení roušek a vrátit se více méně do normálního režimu, v Karviné platí celá řada restrikcí: stát tady zakáže návštěvy nemocnic a sociálních zařízení. Testovat se budou muset všichni pacienti s výjimkou těch, kteří potřebují akutní péči. Vnitřních i venkovních akcí se smí zúčastnit maximálně sto lidí. Roušky bude nutné nosit ve vnitřních prostorech při akcích a také v MHD. A to všechno do velké míry jen proto, že se vedení OKD, Krajská hygienická stanice a vlastně celá vláda nedokázali postarat o bezpečnost na pracovišti a dlouho šíření koronavirové pandemie mezi horníky přehlíželi.

Chyba není na straně zaměstnanců

V situaci, kdy je nezodpovědným přístupem OKD zasažený celý region, není na místě házet vinu na horníky. Naopak: pracující v dolech jsou obětí špatných manažerských rozhodnutí. OKD ale jakékoli pochybení opakovaně odmítla. Když se koncem května ukázalo, že se koronavirus mezi horníky šíří už od dubna, začala firma mlžit. Tvrdila, že se v dole Darkov, epicentru nákazy, vlastně nefárá, a že důl jede jen na nezbytné minimum. „Oni říkají technologické minimum, ale my byli normálně na čelbě, nezměnilo se nic,“ reagoval na prohlášení OKD jeden z horníků, se kterými se naše redakce spojila. První pozitivní test se přitom objevil už 24. dubna, ale plošné testování nasadila firma až v půlce května. Potenciálně tak ohrozila nejen své zaměstnance a jejich rodiny, ale i obyvatele Karvinska a okolí.

„Oni to tutlali. V polovině března jsme měli zprávy od horníků, že se to tam nehlídá. Ve sprchách byly velké skupiny, neměly dezinfekci, neměly roušky,“ vysvětlovala karvinská zastupitelka za Piráty Zuzana Klusová, která na situaci upozorňovala už v průběhu března. „Snažili jsme se upozornit na to, že je to časovaná bomba, že jsou horníci v kleci namačkaní, že rozestupy ani dodržovat nemohou a dole je takové horko, že nemohou pracovat ani s rouškou, natož s respirátorem,“ řekla koncem května Alarmu Klusová. „OKD tvrdilo, že opatření dělají, že je osobní odpovědnost jednotlivců, pokud je nedodržují, ale na šachtě nejde fárat v respirátoru,“ upozorňovala už před časem zastupitelka. Teď se zase firma za výpomoci ministra zdravotnictví snaží vytvořit dojem, že si za koronavirus mohou horníci vlastně sami. Těžko si představit jinou společenskou skupinu, o které by se vedení státu a jedné z nejvýznamnějších firem v zemi vyjadřovalo podobným způsobem. U horníků v dolech ale takto obviňující přístup prochází.

Když se zapomene na lidi…

Na stranu nakažených horníků se před časem postavila ekologická organizace Greenpeace a rozhodla se na OKD podat trestní oznámení za šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti, protože společnost, která těží černé uhlí v Moravskoslezském kraji, podle Greenpeace pochybila, když odmítla po propuknutí epidemie nemoci Covid-19 mezi horníky provoz na dole Darkov přerušit. Stejný postoj zaujala organizace i nyní, když začali být obviňováni samotní horníci. Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace, uvedl: „Na pivo už teď chodí celá země a nevšiml jsem si, že by kvůli tomu vznikala tak obří ohniska nákazy, jako jsou na dolech OKD. Zcela zjevně souvisejí s těžbou v podzemí. Když jsme podali trestní oznámení na OKD, začali se nám ozývat horníci, většinou pod podmínkou zachování anonymity. Někteří z nich byli naštvaní i na Krajskou hygienickou stanici a vyzývali nás, ať podáme trestní oznámení i na ni, protože je nechala na holičkách. Tyto informace podporuje i včerejší prohlášení Sdružení hornických odborů OKD.“

Podle odborů museli havíři po celou dobu pandemie fárat, spouštět se ve velkých skupinách do šachet, umývat se ve společných sprchách, obědvat v jídelnách nebo jezdit pohromadě v autobusech. „Nikomu to nevadilo, i když Sdružení hornických odborů (SHO) již v březnu upozorňovalo vedení firmy, že práce v dole je extrémně riziková a není možné, a to ze samotné podstaty této práce, dodržovat epidemiologická doporučení, a navrhovali jsme, že by se měly práce omezit jen na bezpečnostní minimum. Nevadilo to dokonce ani Krajské hygienické stanici v Ostravě, která nám na náš podnět sdělila, že vše, co OKD, a. s. činí, je v pořádku a dostatečné,“ komentuje situaci SHO.

Byli to právě lidé ve velkých podnicích a montovnách, na které pandemie koronaviru dopadla velmi silně. A byli to právě oni, na které se v překotných začátcích krize tak nějak zapomnělo. Premiér Babiš i ministr vnitra Hamáček opakovaně mluvili o tom, že kola ekonomiky se musí točit dál – pro to, aby pracujícím poskytli bezpečné prostředí, ale už nic nedělali. Většinová aktivita tak zůstala na samotných zaměstnancích a zaměstnankyních, kteří si šili roušky a sháněli dezinfekce, aby pak mohli několik hodin stát jeden vedle druhého u pásů a držet svou špatně placenou a nebezpečnou prací českou ekonomiku nad vodou. Po několika měsících od vypuknutí koronavirové pandemie se části z nich nedostalo ani respektu, ani ochrany. Právě naopak: zaměstnanci firmy OKD se teď kromě nákazy a restrikcí navíc potýkají i s obviňováním z nedbalosti. Jejich zaměstnavatel i stát od nich dávají ruce pryč. Je to nejen nevkusné, ale i nebezpečné. Jestli totiž lidé z Karviné něco potřebují, je to maximální podpora a stabilizace kritické situace. Ne další okopávání kotníků a svalování odpovědnosti na lidi, kteří jsou manažerským selháním OKD už tak dost postižení.

Autorka je redaktorka Alarmu.

 

Čtěte dále