Ruskému hudebníkovi hrozí vězení za virální hit o Hospodinovi. Uráží prý věřící

Skladba umělce Pavla Sataněnka sampluje proslov pravoslavného kněze a objevila se v krátkém virálním videu. Umělci Gennadiji Korčaginovi za ni teď hrozí soud.

Ve skladbě Gospod Gospod Isus Christos slyšíme jen jednoduchý taneční beat a samplovaný hlas církevního hodnostáře protojereje Dmitrije Smirnova, jak opakuje slova „To je Pán, Ježíš Kristus je Pán“. Přesto se z tohoto tracku stal hit ruského internetu, ale zároveň velký problém pro hudebníka Gennadije Korčagina, tvořícího pod přízviskem Pavel Sataněnko.

Skladbu Korčagin nahrál už v roce 2013, ale teprve letos se masivně šíří mezi ruskými uživateli YouTubu i TikToku. Vlnu sdílení spustilo až absurdní a vtipné minutové video, které bylo na Youtube zveřejněno začátkem května. Zarostlý vysoký muž v šusťákovce s velkým křížem na krku v něm chodí po hřbitově, kde krade cukrovinky z hrobů, nezřízeně se jimi cpe a následně vyráží do ulic, kde mladému bikerovi promění vodu v pet lahvi ve víno a pak mu ukradne kolo. V závěru klipu se Ježíšovo ukřižované tělo přenese na kolo, jehož řídítka tvoří ramena kříže.

Klip se chytl hlavně mezi uživateli TikToku, kteří ke skladbě vytvářejí vlastní vtipná videa. Korčaginovi ale teď kvůli skladbě hrozí vězení. K potrestání hudebníka z jihosibiřského města Barnaul bude možná využit kontroverzní paragraf ruského zákoníku, který zakazuje urážení náboženských citů věřících. Pravoslavné hnutí Sorok sorokov totiž oznámilo, že dají skladbu prověřit svými právníky a pak se rozhodnou, zda požádají státní úřady, aby proti Sataněnkovi zakročily. Paragraf zákona o ohrožování veřejného zdraví a mravnosti, který ukládá trest za urážku náboženského cítění věřících, se do zákoníku dostal po skandálu se slavnou ruskou feministickou skupinou Pussy Riot.

Sataněnko už se od nynějšího využívání skladby distancoval. „Jde o komický track, který jsem nahrál jen pro sebe a své přátele, a už dávno jsem na něj zapomněl,“ řekl ruskému internetovému deníku Padjom. Dodává, že během sedmi let získala skladba „podivný význam“ a už s ní nechcebýt spojován. Také odsoudil „rouhání“ a dodal, že všechny peníze, které mu tato skladba vydělala, věnuje na charitu.

Sataněnko se snaží před úřady očistit i autora videa, které během dvou měsíců získalo přes pět milionů zhlédnutí. „To video jsem nenatočil, odsuzuji rouhání, ale autora prvního videa znám a vím, že jím nechtěl nikoho urážet. Já sám jsem pravoslavný věřící a hnusí se mi flirtování s takovými myšlenkami,“ vysvětlil Sataněnko.

Pravoslavné hnutí Sorok Sorokov ústy svého koordinátora Andreje Kormuchina video i skladbu odsoudilo: „Trollení náboženských citů přináší hodně zhlédnutí, lajků a peněz. Stala se z něj snadná cesta k získání popularity. Mladí lidé využijí jakýkoliv způsob, jak urazit pravoslaví a posmívat se křesťanství a věřícím.“

Zatím není jasné, jak se k případnému trestnímu oznámení ze strany hnutí ruské úřady postaví a zda kvůli skladbě, kterou se baví miliony mladých Rusů, bude skutečně někdo trestán.

Čtěte dále