V newyorských primárkách pokračuje nárůst americké levice. Podaří se ho zopakovat i jinde?

Úspěchy americké levice v demokratických primárkách do Kongresu se prozatím soustředí v několika sousedních newyorských okrscích. Podaří se je rozšířit i do jiných oblastí?

Newyorský 14. okrsek v minulých volbách poslal do kongresu Alexandrii Ocasio-Cortez a těžko bychom hledali zastupitelku, o které bylo v posledních letech více slyšet. Výřečná kongresmanka se rychle stala hromosvodem vášní okolo americké levice, v pozitivním i negativním smyslu. Okrsek, ve kterém Ocasio-Cortez kandiduje, je považován za baštu demokratů, proto jsou tu daleko důležitější primárky než všeobecné volby. A proto bylo také jasné, že v letošních primárkách proti levicové kongresmance stane kandidát, který by byl přijatelnější pro centrističtější vedení Demokratické strany.

Je otázka, jestli se úspěchy levicových kandidátů podaří zopakovat i ve vnitrozemských okrscích, které často bývají konzervativnější.

Proti Ocasio-Cortez se postavila kandidátka, která byla v mnoha ohledech jejím protipólem. Michelle Caruso-Cabrera v minulosti pracovala pro byznysovou stanici CNBC, v minulosti volala po zrušení stávajících programů Medicare a Social Security a ještě donedávna byla registrovanou republikánkou. V primárkách ji podpořila Americká obchodní komora. Přes velkou finanční podporu získala necelých dvacet procent, tedy o více než padesát procentních bodů méně než Alexandria Ocasio-Cortez.

Neúspěch středového kandidáta v 16. okrsku

Podobný příběh jako před dvěma lety, kdy Ocasio-Cortez sestřelila centrističtějšího Joea Crowleyho, se letos odehrál v sousedním 16. okrsku. Ten doposud zastupoval Eliot Engel, který je v Kongresu už od roku 1989 a je také středovějším demokratem. Engel je vnímán jako někdo, kdo je poměrně odtržen od obyvatel okrsku, který má zastupovat. V minulých volbách pro něj hlasovalo jen jedenáct procent ze všech registrovaných demokratů v okrsku (73 procent z těch, kteří přišli k volbám). Distanci od voličů Engel ještě podtrhl v průběhu kampaně, kdy byl kritizován za to, že během probíhající pandemie svůj okrsek vůbec nenavštívil. Kromě toho šokoval prohlášením, že pokud by neměl vyzyvatele v primárkách, téma nepokojů v okrsku by ho nezajímalo. V Kongresu hraje Eliot Engel nejvýraznější roli jakožto předseda sněmovní komise pro zahraniční věci. Je vcelku známý pro své poměrně jestřábí pozice například ve vztahu k Iráku nebo Íránu a patří mezi nejsilnější podporovatele Izraele.

Demokratický establishment si evidentně byl vědom toho, že Engel je slabým článkem, a poskytl mu nebývalou míru podpory. Vyslovila se pro něj celá řada důležitých jmen strany: od lídrů demokratů v obou komorách Nancy Pelosi a Chucka Schumera přes guvernéra státu New York Andrewa Cuoma až po Hillary Clinton. Přesto Engel prohrál. Podařilo se mu posbírat jen přibližně 35 procent hlasů oproti šedesáti procentům, jež získal Afroameričan Jamaal Bowman.

Čtyřiačtyřicetiletý Bowman, narozený na Manhattanu, je známý především jako ředitel školy druhého stupně v Bronxu, kterou spoluzakládal v roce 2009. V minulosti se mu dostalo pozornosti kvůli jeho ostré kritice standardizovaných testů, což je v posledních dekádách vcelku velké téma v americkém školství. Podle Bowmana tyto testy pomáhají zachovat společenské nerovnosti. Engela kritizoval pro jeho zahraničněpolitické postoje a přístup ke koronaviru. Sám podporuje Medicare 4 All a Green New deal. V tom se alespoň na papíře neliší od Engela, který oficiálně tyto programy podporoval také, ale je zjevné, že těžiště zájmů každého z nich jsou od sebe značně vzdálena.

Další dvě překvapení

V 15. i 17. newyorském okrsku také zvítězili levicovější kandidáti. V obou se primárky obešly bez úřadujících zastupitelů, kteří už před časem oznámili svůj záměr znovu nekandidovat. Oba muži, kteří tu vyhráli, jsou Afroameričané a gayové. V 17. okrsku vyhrál s necelou polovinou všech hlasů místní aktivista Mondaire Jones. Porazil mimo jiné federálního prokurátora a dědice farmaceutické společnosti Adama Schleifera, který do voleb vrazil čtyři miliony dolarů z vlastní kapsy, s republikány spolupracujícího státního senátora Davida Carlucciho nebo Evelyn Farkas, která v době Obamovy administrativy pracovala na poměrně vysokém postu na ministerstvu obrany. Jonesovi je teprve dvaatřicet, podporuje sandersovskou reformu zdravotnictví  i Green New Deal. Narodil se v okrsku, kde kandidoval, a vychovávala ho chudá svobodná matka. Nicméně za sebou má Stanford a Harvard a za prezidenta Obamy krátce pracoval pro ministerstvo spravedlnosti.

Příběh primárek v 15. okrsku, kde vyhrál Ritchie Torres, je maličko komplikovanější. O demokratickou kandidaturu se tu ucházelo přes deset lidí a levice v čele se Sandersem a Alexandrií Ocasio-Cortez Torrese nepodporovala. Torres je v současnosti newyorským radním a před měsícem se pustil do starosty Billa de Blasia kvůli policejním excesům během nepokojů v ulicích. Zleva byl ale několikrát kritizován za to, že hlasoval proti policejní reformě, třebaže jinak po ní volá. Nedávno Torres v televizi MSNBC řekl: „Myslím si, že musíme změnit svoje představy o tom, že volání policie je řešení každého problému.“ V newyorské radě se zaměřoval především na téma městských bytů.

Americké primárky budou pokračovat v následujících týdnech a je otázka, jestli se úspěchy levicových kandidátů podaří zopakovat i ve vnitrozemských okrscích, které často bývají konzervativnější. Například senátní primárky v Kentucky, ve kterých nakonec prohrál miláček americké levice Charlie Booker, ukazují, že nic není tak jednoduché. Podrobněji se probíhajícími primárkami, úspěchy i neúspěchy levicových kandidátů včetně Bookera i posunem mezi republikánskými kandidáty zabývá aktuální díl našeho podcastu Redneck.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále