Na vylidněný španělský venkov přivádějí agentury migranty. Starousedlíci je vítají

Španělský venkov trpí masivním odchodem mladých lidí do měst. Ubývá zde obchodů, služeb, pracovní síly i dětí. Nově vzniklá občanská organizace propojuje vylidněné oblasti s rodinami migrantů.

Na stěně malého bytu ve španělské vesničce Pareja visí obrázek dřevěného domku mezi palmami kdesi ve Venezuele. Je to vzpomínka rodiny, která byla nepříznivou ekonomickou situací nucena opustit původní domov. Reportáž o tom, jak na španělském venkově začínají nový život rodiny z jiných částí světa, přinesl britský deník Guardian.

Ve Španělsku žije 90 procent (tedy 42 milionů) lidí ve městech, která tvoří 30 procent rozlohy země.

V listopadu minulého roku Ángel Márquez a jeho žena Zaida Varillas se svými pěti dětmi opustili Venezuelu, kde příjmy rodiny učitelů klesly za posledních pár let na deset dolarů měsíčně, a vydali se do Madridu. Ve Venezuele, kterou zároveň s nimi opustily více než čtyři miliony dalších lidí, už jim výplata nestačila ani na jídlo. Dnes společně se dvěma dalšími venezuelskými rodinami žijí v obci Pareja ve španělském regionu Castilla – La Mancha.

Kopcovitá Pareja je součástí venkovské oblasti, které se začalo přezdívat „prázdné Španělsko“. Vesnička je malebná a s dlouholetou historií, ale trpí vylidňováním. Mladí lidé odsud odcházejí, a tím se narušuje demografická rovnováha, obce přicházejí o pracovní sílu, zužuje se nabídka obchodů i služeb a pro nedostatek dětí se zavírají i školy. Ve Španělsku žije 90 procent (tedy 42 milionů) lidí ve městech, která tvoří 30 procent rozlohy země. Socialisty vedená španělská vláda kvůli tomu dokonce založila nový úřad – ministerstvo pro demografické otázky.

Venezuelské rodiny nově zalidňují španělský venkov díky malé nevládní organizaci Města s budoucností, která propojuje vylidněnou oblast Castilla – La Mancha s příchozími migranty. Organizace vznikla v lednu a nyní pracuje s osmi rodinami a 35 jednotlivými přistěhovalci. Mnoho z nich je z Venezuely, ale jsou mezi nimi také lidé z Kolumbie, Peru, Hondurasu, Guatemaly, Ukrajiny, Mali nebo Nigérie.

Rodina Ángela Márqueze a Zaidy Varillas si svůj nový domov pochvaluje. Oba odmítli brát dávky státní pomoci, Ángel Márquez pracuje jako údržbář pro radnici a Zaida Varillas pečuje o starší občany vesnice. Také místní jsou rádi. „My tady potřebujeme lidi, mladé. Už si tady nehrají žádné děti,“ říká například Antonio Ridruejo, řidič náklaďáku a starousedlík, který žije v Pareje celý svůj život. „Kdybychom tady neměli žádné děti, museli bychom zavřít školy a město by bylo mrtvé. Když nemáte mladé lidi, nemáte nic,“ dodává.

 

Čtěte dále