Represe vůči LGBT+ komunitě v Polsku. Policie zadržela desítky demonstrantů.

Policie ve Varšavě 7. srpna zadržela desítky osob, které přišly podpořit aktivistku obviněnou z poničení dodávky s homofobními nápisy. V sobotu na podporu LGBT+ komunity demonstrovaly tisíce lidí.

V posledních dnech stoupá napětí okolo LGBT+ komunity v Polsku. Již jsme na Alarmu psali o zadržení aktivistek, které vyvěsily duhové vlajky na několik varšavských soch. Jedna z těchto žen je nyní obviněna z poničení dodávky Nadace Pro – Právo na život. Tato konzervativní organizace jezdí po ulicích s dodávkou potištěnou homofobními nápisy a otevřeně vyzývá k nenávisti vůči lidem s odlišnou sexualitou a nenormativní gender identitou. Za poničení vozu má nyní aktivistka Margot z kolektivu Stop Bzdurom (Stop nesmyslům) strávit dva měsíce ve vazbě.

V pátek 7. srpna v podvečer se Margot nacházela v sídle organizace Kampaň proti homofobii (KPH) ve Varšavě. Zprávy o jejím plánovaném zatčení se rozšířily mezi LGBT+ komunitou a její sympatizanti přišli aktivistku k sídlu KPH podpořit. Situace je o to vyhrocenější, že Margot je transgender osobou a nyní ji čekají dva měsíce v mužské věznici.

Aktivistka vyšla na ulici a společně s davem se vydala poklidným pochodem směrem k ulici Krakovské předměstí, kde byla policisty zadržena a vsazena do policejního vozu. Demonstranti poté blokovali policejnímu autu cestu a došlo při tom k menším potyčkám. Těch se zúčastnili i někteří poslanci Levice, kteří přišli podpořit LGBT+ komunitu. Policie zatkla několik desítek osob, další protestující pak byli zadrženi před budovou policejní stanice na ulici Wilcza. Celkově policie zadržela v noci z pátku na sobotu téměř padesát lidí.

Jak informoval deník OKO.press, policie odmítala zveřejnit, koho zadržela, a bránila zadrženým kontaktovat právníky. Vysvětlení se dožaduje i polský ombudsman.

V sobotu 8. srpna se pak ve Varšavě, ale i v řadě dalších polských měst sešly na pokojných manifestacích tisíce lidí, aby vyjádřili svou solidaritu s LGBT+ komunitou. Queer lidé se stali terčem vyostřených nenávistných útoků už během volební kampaně prezidenta Andzreje Dudy v červnu a červenci tohoto roku. Účastníci protestovali proti nenávisti, homofobii a policejnímu násilí. „Nenecháme se zastrašit,“ skandovaly davy ve Varšavě.

Primátor Varšavy Rafał Trzaskowski se demonstrace nezúčastnil a představitel varšavské radnice sdělil, že primátor je na dovolené. Na sociálních sítích ale Trzaskowski k zatčení aktivistky Margot napsal: „Jsem zaskočen, že v takové záležitosti byla uvalena vazba. (…) Vláda cynicky směřuje k vyostření situace v Polsku a zkouší nás rozdělit a štvát proti sobě.“

Demonstrace vyjadřující podporu polské queer komunitě se koná v neděli 9. srpna rovněž v Praze na Klárově.

Čtěte dále