Jdi do hajzlu, ty sajrajte!

Pavel Novotný oslavuje na sítích policejní násilí proti nenásilným aktivistům a vyzývá k větší brutalitě.

Pavel Novotný, který v dokumentu Dělníci bulváru na kameru machruje, jak cool je rozdmýchávat rasistické emoce „Čecháčků“ pro zvýšení čtenosti novin, se dal na politiku a stal se idolem části místní demokratické pravice. Jako starosta malé obce rabuje jedno politické téma za druhým, od historických po mezinárodní, říká k nim hovadiny do televize a někteří novináři se můžou zbláznit blahem. Konečně je někdo sprostý na Zemana, na „komouše“, na „Rusáky“ i „Číňáky“ a všechny další, koho nesnáší prachatější čeští vidláci, jako je Novotný. Říká se o něm, že má schopnost dělat si PR a že má mediální talent, ve skutečnosti je ale především exhibicionista s nakoksovaným egem, kterého si čeští pravicoví liberálové zamilovali pro jeho ochotu popisovat věci „tak, jak jsou“, tedy říkat to, co si myslí i oni, akorát přitom mluvit sprostě a natáčet se na mobil. Dokud řečnil z milionářské vily v Řeporyjích o Rusku a fejkoval na sítích vlastní význam včetně studené války Řeporyjí s Čínou, bylo to jedno. Pokud to někoho baví a z jeho výroků dělá události, je to jeho problém. Když teď ale Novotný vyzval k policejnímu násilí proti nenásilné akci Greenpeace, přišel čas poslat ho do hajzlu.

Zpětně sice Novotný nadává na „komunistickou mlátičku“ Ondráčka, ale těžko říct, jak by to viděl tenkrát, když dnes požaduje „přísnější tresty za ekologický terorismus“ a líbilo by se mu, kdyby se rypadla v Tykačově hnědouhelném dole mohla rozjet i přes lidská těla.

Titulek „Jdi do hajzlu, ty sajrajte“ použil ve své odpovědi filosofu Ivanu Svitákovi v osmdesátých letech Ivan Magor Jirous. Levicový filosof Sviták z bezpečí americké emigrace napsal tehdy denunciační text o undergroundu. V něm československou kontrakulturu označil za úpadkovou, vyčetl jí nedostatek vzdělanosti a samotná její existence mu sloužila jako důkaz definitivní sovětizace československé společnosti. Tehdejší androše obvinil i z nemístné politizace a zveličování policejního násilí normalizačního režimu proti nim. Za to ho poslal vůdce českého undergroundu Magor svým článkem do hajzlu. Já sice nejsem vůdce undergroundu ani nic podobného, ale nutnost posílat sajrajty do hajzlu nezmizela. A Pavel Novotný takový sajrajt je, jen na rozdíl od Svitáka není filosof, ale bulvární guma. Vyzývání k policejnímu násilí bychom ale neměli odpouštět ani bulvárním gumám.

Novotný rád uráží a posílá do prdele všechny komunisty a totalitáře, sám je ale autoritář, který se na internetu vyžívá ve fantaziích o násilí na klimatických aktivistkách. „Pozatýkat a klidně před tím natvrdo kroutit ruce, aby to i bolelo, prostě jako když se pacifikuje zloděj přistižený přímo při vloupání, nedělat rozdíly. Kdyby tu slečnu vzali pendrekem, nebude mi to vadit. Je mi líto, pokud jsem vás zklamal,“ napsal k fotce z okupace rypadla v dolu Vršany. Demokracie odsud posud, a kdo se dopustí politického projevu za hranicemi fantazie bulvárního novináře a člena ODS, zaslouží si pořádně zmlátit. A v zápalu twitterového boje nejen zmlátit, ale taky „by se mu líbilo“ nechat rozmašírovat rypadlem ty aktivisty, kteří neuposlechli policejní výzvy k odchodu. A když s Novotným lidé, které doporučuje mlátit, nesouhlasí na internetu, označí to starosta za „bolševicko-inkviziční praktiky“. Nejde ale o to, že by Novotný byl tak mimo, že by opravdu viděl paralelu mezi debatou na internetu a bolševickými praktikami. Poutá k sobě pozornost za každou cenu a agresivně brání svět, ve kterém se mu dobře žije.

Ve svém egotripu před kamerou Víta Klusáka ve filmu Dělníci bulváru vysvětluje Novotný kolegyni, jak dělat titulky pro server Extra.cz. „Jsme národ rasistů, prostě fakt nesnášíme cikány. Nikdy to nepřiznaj. Prostě to tak je. Cikáni zmlátí hospodskýho při rabování hospody. Udělám z toho šest článků, a furt píšu. Zákon nám teďka neumožňuje…  Naznačím, že to je Rom, za každou cenu. Když zmlátí bílej bílýho, když zmlátí bílej Roma, ne… Až když zmlátí Rom bílýho, tak Čecháčkové se můžou posrat. Slovo Rom a slovo Facebook zvyšuje čtenost až o čtvrtinu,“ sype ze sebe sám sebou uhranutý Novotný. Metodu nezměnil ani jako politik. Jen se místo do „cikánů“ naváží do těch, které nesnáší lidé z ODS a česká liberální pravice. Díky několika videoblogům a příspěvkům na Twitteru je pak z něho bojovník za demokracii. Po bok autoritářské Číny a „fízla“ Ondráčka teď na svůj hatelist přidal i Greenpeace. A boj za demokracii se rázem mění v touhu po policejním násilí. Ti dobří už nejsou demonstranti požadující změnu statu quo, ale naopak zasahující policie.

Zpětně sice Novotný nadává na „komunistickou mlátičku“ Ondráčka, ale těžko říct, jak by to viděl tenkrát, když dnes požaduje „přísnější tresty za ekologický terorismus“ a „líbilo by se mu“, kdyby se rypadla v Tykačově hnědouhelném dole mohla rozjet i přes lidská těla. Sametovou revoluci odstartovaly mimo jiné i ekologické demonstrace a protesty na severu Čech. Dřív než začala studentská revoluce v Praze, demonstrovalo v mimořádně znečištěných Teplicích asi tisíc lidí za čistý vzduch. Demonstraci tehdy uspořádali pankáči okolo undergroundové hospody U Ptáčků. První akce se jim vydařila a policie i místní komunistické vedení bylo vysokou účastí zcela vyvedené z míry. Na další akce občanů už byla tehdejší policie dobře připravená a demonstranti to schytali obušky i vodním dělem. Chudák Zdeněk Ondráček, který přišel ke své přezdívce „komunistická mlátička“ jako slepý k houslím. Kdyby se narodil o něco později a místo obrany diktatury KSČ mlácením studentů mlátil mladé aktivistky z Greenpeace, „až by je to bolelo“, mohl být ještě za hrdinu a nemuselo si s ním vytírat hubu kdejaké koště.

 

Čtěte dále