Další sebevražda LGBT+ teenagera v Polsku. Dívka byla údajně šikanována kvůli sexuální orientaci

V Kozienicích na východě Polska si vzala život školačka. Jedná se podle všech informací o další ze série úmrtí mladých lidí způsobených nenávistí vůči LGBT+ komunitě.

Zuzia, dvanáctiletá žačka sedmé třídy v Kozienicích na východě Polska, se zabila v pondělí ve svém domově. Podle svědků byla ve své třídě šikanovaná kvůli odlišné sexuální orientaci. Polský list Gazeta Wyborcza přinesl vyjádření učitele z jiné školy v Kozienicích, podle nějž jeho žáci Zuziu dobře znali a řekli mu, že ji spolužáci pronásledovali nejen ve třídě, ale i na internetu v podobě kyberšikany.

„Přistupuji k těm obviněním s opatrností, ale pokud se to prokáže, tragédii to ještě zhorší,“ cituje Gazeta Wyborcza učitele. Už na začátku tohoto školního roku přitom ze třídy zesnulé žačky odešel do jiné třídy další žák, údajně také kvůli šikaně.

Nový polský ministr školství proslul homofobními výroky

Polští aktivisté ve čtvrtek na budovu Ministerstva školství nasprejovali jak jméno dívky z Kozienic, tak jména dalších podobných obětí. Nápis „Michał, Kacper, Wiktor, Zuzia, Milo“ a „Tvoje dítě LGBT+“ připomíná osudy nezletilých, kteří si v Polsku v minulých letech kvůli odsudkům a pronásledování na základě své sexuální orientace vzali život.

Przedwczoraj zabiła się 12 latka. Dręczona przez dzieci z klasy na tle swojej orientacji seksualnej. Zaszczuta przez…

Zveřejnil(a) AP.ART dne Středa 30. září 2020

 

Podle průzkumu z roku 2016 se 44 procent LGBT+ teenagerů v Polsku stalo alespoň jednou oběťmi verbální agrese, 12 procent oběťmi fyzické agrese a 63 procent pomyslelo na to, že by si vzali život. 90 procent respondentů bylo svědky obtěžování mladistvých založeného na jejich skutečné či domnělé sexuální orientaci.

Podle kritiků je to do značné míry způsobeno faktem, že mnozí polští politici vytvářejí vůči LGBT+ minoritě nenávistnou atmosféru. Jedním z nich je i nově jmenovaný ministr školství Przemysław Czarnek, který proslul nenávistnými výroky na adresu lidí s odlišnou sexuální orientací. Prohlásil například, že LGBT osoby „nejsou rovny normálním lidem“ nebo že je potřeba „přestat poslouchat nesmysly o lidských právech“. V době, kdy působil jako vojvoda Lublinského vojvodství, udělil ocenění zástupcům samospráv, které na svých územích vyhlásily „zóny bez ideologie LGBT“.

Prokuratura v Kozienicích už oznámila, že zahajuje vyšetřování smrti dvanáctileté Zuzii, a prozatím se čeká na výsledky pitvy. Zajištěn byl její počítač a telefon a experti se pokusí prolomit heslo a zjistit, jaké okolnosti dívku ke spáchání sebevraždy vedly.

 

Čtěte dále