Development v Trojmezí láká na bydlení v přírodě, ze které sám ukousne

Po dvanácti letech se developer může pustit do výstavby téměř pěti set bytů na okraji Prahy. Jejich ceny začínají na třech milionech.

Na okraji Trojmezí, známého kusu volné krajiny mezi Záběhlicemi, Košíkem a Chodovem, se společnost Central Group chystá postavit dvanáct bytových domů, v nichž vznikne 476 bytů. Celkově bude stavba stát 2,5 miliardy. O tom, že začíná prodej bytů v projektu Výhledy Chodovec, informoval ve středu deník E15.

Stavět se bude na samém okraji Trojmezí. Jinde to díky územnímu plánu naštěstí nejde. Práce na projektu začaly už v roce 2008, o čtyři roky později stavebník získal územní rozhodnutí, potom ale přišlo několik odvolání, která musel řešit soud. Úřady stavbu definitivně povolily teprve loni. Celý proces tedy trval dvanáct let.

 

V prospektech na stránkách developera vidíme, že nové byty mají vzniknout na mírném svahu, táhnoucím se na sever od obytného areálu Kulatý Chodovec, který od svého dokončení v roce 2004 stojí takřka uprostřed polí. V první etapě výstavby má vzniknout 118 bytů. Propagační materiály slibují zájemcům o byty „nádherné výhledy na Meandry Botiče a panorama Prahy“.  Důležité je, že oblast Trojmezí je prý „již nezastavitelná“, příští majitelé se proto mohou těšit, že výhledy jim nějakou dobu vydrží. Kromě toho developer láká na sportovní areál Jedenáctka, na Toulcův dvůr, Hostivařskou přehradu a Chodovskou tvrz.

Z prospektu i propagačního videa je patrné, že developer dokáže velmi dobře „prodat“ přírodní krásy, dědictví minulých století, ale i lesopark či přehradu, které pro rekreaci pracujících vznikly díky velkorysému plánování a investicím minulého režimu. Potenciálním zákazníkům samozřejmě připomene i obří nákupní centrum na blízkém Chodově a to, že na jejich děti tu už čekají nejen obyčejné, ale i mezinárodní školy a školky. Pro šťouraly, kteří by mohli oprávněně namítat, že ve skutečnosti tu tak trochu zajíci dávají dobrou noc, tu je i zmínka o „stylové kavárně“ přímo v areálu (než se otevře, mohou zatím zájemci o společenské vyžití chodit do blízkého Top Hotelu Praha).

Garsonky za tři miliony 

Ceny jsou prý zaváděcí: nejlevnější garsonka, která má třicet metrů čtverečních, bude stát 3 127 885, nejdražší byt 4 + KK stojí skoro třináct milionů. Že by bylo málo kupců, se developer nebojí. „Byty se prodávají stále velmi dobře,“ cituje deník E15 mluvčího Central Group Ondřeje Šťastného.

Opravdu, skupina Central Group i ostatní developeři mohou být spokojeni. Navzdory pandemii je u nás zájem o nemovitosti mimořádně velký. Ceny jsou na historickém maximu a stále rostou. Jeden metr čtvereční v novostavbě dnes stojí 110 tisíc korun, což v meziročním srovnání znamená nárůst o tři procenta. Pokud se splní odhady developerů, že se v Praze do konce roku prodá pět tisíc bytů, bude to pro ně nejúspěšnější sezóna za posledních deset let.

O plánech na výstavbu bytů v Trojmezí se hodně mluvilo v letech 2007 až 2010. Nakonec ale všichni developeři ztroskotali na tom, že město odmítlo změnit územní plán, který tu stavět neumožňuje. Trojmezí totiž sousedí s přírodním parkem Meandry Botiče a samo je významnou rekreační zónou pro obyvatele okolních čtvrtí, kteří proti plánům na zastavění tohoto malého kousku divočiny aktivně protestovali. V roce 2009 nespokojení občané založili Koalici občanských sdružení Trojmezí a díky jejich úsilí z plánů na výstavbu sešlo. Magistrát v březnu 2011 zastavil změnu územního plánu, která by zastavění oblasti umožnila.

Foto Miroslav Tomek

Nezastavitelná příroda

Protesty tehdy koordinovala manažerka Renata Chmelová, jež poté v komunální politice našla trvalé zalíbení. V roce 2014 založila koalici Vlasta a v roce 2018 ji úspěch v komunálních volbách vynesl do křesla starostky Prahy 10. Mezitím se v roce 2016 stala i senátorkou.

Někteří investoři, například skupina PPF, své pozemky v této oblasti dokonce raději prodali. Letos v únoru pražský magistrát informoval, že zřídí pracovní skupinu, která se bude věnovat budoucnosti Trojmezí a případnému výkupu pozemků od soukromých vlastníků.

Trojmezí se sice nedá srovnávat s Prokopským údolím nebo Kunratickým lesem, přesto je jako rekreační zóna nenahraditelné. Už teď potřebám pejskařů, běžců a vůbec všech lidí, kteří rádi opustí městské ulice, sotva stačí. Když se z něj kousek ukrojí, určitě to ještě zvládne. Otázkou ale je, jak dlouho se z něj dá ukrajovat a zda je okolní příroda opravdu tak „nezastavitelná“, jak se píše v reklamních materiálech.

 

Čtěte dále