Fotoreport: Extinction Rebellion se pokusilo zablokovat Poslaneckou sněmovnu

Poslední akcí dnes vyvrcholil týden rebelie, během nějž se česká pobočka Extinction Rebellion snažila donutit politiky zaujmout ráznější stanovisko k otázkám klimatické krize.

Členové a příznivci české pobočky celosvětového hnutí Extinction Rebellion (XR) měli dnes, v rámci týdenních akcí tzv. Velké rebelie, v plánu blokovat přímo Sněmovní ulici, na které se nachází hlavní vchod do Poslanecké sněmovny. Ke striktně nenásilné akci občanské neposlušnosti se chystalo několik desítek aktivistů vybavených především lepidly a řetězy, jimiž se plánovali připevnit k budově či vchodu do Sněmovny.  „O klimatu se mluví již přes třicet let, ale reálné kroky nevidíme – standardní politika v tomto případě zcela selhala. Už máme dost nečinnosti. Máme dost pokrytectví, popírání a populismu,” uvedla v tiskové zprávě k akci mluvčí Extinction Adéla Hrdličková.

Policie byla na akci dobře připravena a od rána hlídkovalo v okolí sněmovny množství jejích uniformovaných i neuniformovaných příslušníků. První nepočetná skupinka rebelů, která se snažila dostat ke dveřím Sněmovny a něco na ni přibít, tak byla zastavena, ještě než se na místo dostala. Útok další asi patnáctičlenné skupiny pak zneškodnil těžkooděnec s pepřovým sprejem. Jednomu z aktivistů bylo po přímém zásahu kesrem ještě dlouho špatně a potřeboval ošetření. 

Když se aktivistům nepodařilo dostat do Sněmovní ulice, asi čtyřicítka z nich se rozhodla pro alternativní místo blokády a zůstala v Tomášské ulici, kde roztáhla Tripod – trojnohou konstrukci určenou k zavěšení blokujícího aktivisty. Aktivisté se na místě k sobě připoutávali či lepili. Policie si se zásahem dávala na čas, a když těžkooděnci zakročili, účastníci blokády se vzájemně zaklínili kolem tripodu a postupně se nechávali odvléct. Těm z nich, kteří k sobě byli připoutáni, dali policisté na obličej mokrý hadr a rozřezávali je od sebe flexou. Zajištěným kroutili policisté ruce za zády a nechali je klečet při zdi. Do několika z nich strčili, až se praštili hlavou o zeď. Po nesouhlasném volání z hloučku za policejní linií policisté  oddělili zajištěné od přihlížejících tak, aby na ně nebylo vidět. 

Desítka dalších aktivistů se nakonec dostala i přes policejní manévry do Sněmovní ulice. Všichni účastníci už na začátku vyjádřili odhodlání zůstat na místě až do zadržení. Jejich dnešní blokáda, následující po malé úterní blokádě Ministerstva financí, cyklojízdě a středečním satirickém pochodu zvířat, byla vyvrcholením týdenní série převážně symbolických akcí za záchranu klimatu.

Čtěte dále