Kolaps #11. Veronika Ruppert: Vinu za rychlou módu bychom neměli házet na spotřebitele

Dalším hostem podcastu Kolaps byla módní publicistka Veronika Ruppert. Mluvili jsme o fast fashion a možnostech, jak do módy dostat etické principy i ekologický přístup.

Čtyři aktivisté hnutí Extinction Rebellion se v sobotu 26. září přilepili k výloze pobočky řetězce Zara. Symbolickým protestním aktem chtěli upozornit na destruktivní následky tzv. fast fashion, která se výraznou měrou podílí na destrukci planety. Veronika Ruppert, která byla hostem jedenáctého dílu podcastu Kolaps, je redaktorkou Radia Wave a módou a jejími společenskými i ekologickými souvislostmi se zabývá dlouhodobě. Fast fashion v sobě spojuje západní konzumerismus a brutální vykořisťování v zemích třetího světa, jako je např. Bangladéš. Jak z toho ven? Veronika Ruppert odpověď na tuto otázku hledá už několik let. Malí výrobci se sice snaží vytvořit udržitelné modely podnikání s „pomalou módou“, ale ta se stále týká jen malého okruhu lidí. Řešení je mnohem spíše v regulaci velkých řetězců, které by měly garantovat určitý standard z hlediska kvality materiálů, možnosti opravovat použité oblečení, ekologických dopadů výroby i ohodnocení za práci při výrobě a zajištění bezpečnosti práce. Potřeba mít doma neustále nové kousky oblečení se podle Veroniky Ruppert dá snadno vyřešit například tzv. swapy, kde si lidé vyměňují šaty. Oblékat se eticky je stále možné – i v Česku.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále