Kolaps #12. Karel Veselý: Hudba dokáže uchopit velké změny dřív, než si jich všimneme

Proč dnes první místa hitparád obsazují hymny o depresích, úzkostech a smutku? A jak s tím vším souvisí nástup neoliberalismu? Hostem Kolapsu byl tentokrát hudební publicista Karel Veselý.

Proč se od osmdesátých let do hudebního mainstreamu stále více dostává melancholická hudba plná depresí, úzkostí a smutku? Právě tomu se věnuje nová kniha hudebních publicistů Karla Veselého a Miloše Hrocha Všechny kočky jsou šedé. Kniha nese podtitul Hudba úzkosti a oba autoři se v ní snaží zmapovat to, jak s těmito emocemi pracuje hudba posledních několika dekád a co nám říká o našem světě. Jak se mainstreamová hudební tvorba proměnila s nástupem Margareth Thatcherové a Ronalda Reagana? A proč jsou právě úzkostné stavy, smutek a paralýza něčím, co právě v této době začíná do popkultury pronikat? Hostem Jana Bělíčka a Pavla Šplíchala v novém dílu podcastu Kolaps byl Karel Veselý.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v aktuální crowdfundingové kampani.

 

Čtěte dále