Kolaps #9. Kuřík, Abu Ghosh: Intelektuální snobismus David Graeber nesnášel, raději obsazoval náměstí

Zcela nečekaně zemřela jedna z nejdůležitějších postav levicového myšlení posledního desetiletí, antropolog a aktivista David Graeber. Právě jemu se věnuje nejnovější díl podcastu Kolaps s Bobem Kuříkem a Yasarem Abu Ghoshem.

Na začátku září zcela nečekaně zemřel ve věku 59 let americký antropolog a anarchistický myslitel David Graeber. Patřil mezi nejvýznamnější levicové intelektuály posledních let. Zásadní byla především jeho kniha Dluh: Prvních 5000 let o roli dluhu v lidských dějinách. Významnou roli sehrál ale i v alterglobalizačním hnutí a také třeba při formování hnutí Occupy Wall Street v roce 2011. Je mu přisuzován výrok „My jsme těch 99 procent“, který od té doby zlidověl a jejž používal i Bernie Sanders ve své prezidentské kampani. Aktuální díl podcastu Kolaps proto představuje jeho hlavní myšlenky a pokouší se zodpovědět, v čem byl Graeber důležitý pro globální anarchistickou scénu, jakým způsobem se mu podařilo dostat za její hranice a jaký měl význam jako antropolog a akademik. Ve studiu se tentokrát vůbec poprvé objevili dva hosté – antropologové Yasar Abu Ghosh a Bob Kuřík, působící na Katedře sociální a kulturní antropologie na pražské Fakultě humanitních studií.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

Čtěte dále