Může kniha spustit revoluci? Pohádkové příběhy se v Maďarsku staly symbolem protiorbánovského odporu

Pohádková knížka, která obsahuje příběhy lidí z různých skupin, ať už etnických, sociálních, nebo LGBT+, a zohledňuje tak společenskou rozmanitost, vzbudila v Maďarsku nebývalé pohoršení.

Maďarskou společností už měsíc hýbe pohádková knížka. Sedmnáct příběhů napsaných tak, aby odrážely společenskou rozmanitost, vyvolalo nečekaně silné reakce. Ultrapravice knihu demonstrativně ničí, zakazuje a žádá její stažení z pultů. Kniha se ale proti všem předpokladům stala bestsellerem a symbolem odporu proti vládou šířené nenávisti.

Kniha, jako je Pohádková země pro každého, heterosexuální děti homosexualitou nenakazí, ale těm, které heterosexuální nejsou, ukáže, že mají ve světě místo.

S Dorrotyou Redai, akademičkou a LGBT+ aktivistkou, spolupracujeme již více než tři roky. Společně usilujeme o to, aby si vyučující na základních a středních školách byli vědomi toho, jak je v jejich práci ovlivňují genderové stereotypy, a aby dokázali rozvíjet potenciál všech žáků a žákyň bez ohledu na jejich gender či sexualitu. Poslední měsíc však Dorrotyu zaměstnává šílenství spojené s knihou Pohádková země pro každého (Meseország mindenkié), jejíž vydání koordinovala. Kniha, za jejíž produkcí stojí lesbická asociace Labrisz, obsahuje sedmnáct příběhů, osm od začínajících a devět od známých maďarských autorů a autorek. Jedná se o upravené tradiční i nové příběhy oslavující rozmanitost, bořící stereotypy a ukazující životy příslušníků menšin. V knize vystupují například Romové, postavy, které pocházejí z neprivilegovaných rodin, mají zdravotní postižení nebo byly adoptovány. Čtyři příběhy obsahují LGBT+ hrdiny. Například místo klasického příběhu o Popelce se děti dočtou o Batbajánovi, romském chlapci, který se na plese zamiluje do bohatého mladíka, jehož si nakonec vezme. Kniha je bohatě ilustrovaná a příběhy doplňují návrhy aktivit pro využití příběhů ve škole zpracované sítí lidskoprávních pedagogů. První vydání knihy mělo náklad 1500 kusů a nikdo nečekal, že budou do pár dní vyprodány.

Zájem vzbudila ultrapravicová politička

Knihu zpopularizovala ultrapravicová politička Dóra Duró, jež byla příběhy pobouřena natolik, že natočila video, v němž knihu stránku po stránce skartuje. Video bylo záhy staženo z YouTube kvůli nenávistnému obsahu. Dora Duró se v něm totiž nevybíravě vymezovala vůči LGBT+ lidem a knihu označila za propagandu homosexualismu, která ubližuje dětem a snaží se z nich vychovat společenské zrůdy. Demonstrativní akt Dóry Duró vyvolal doslova šílenství. Média se začala plnit názory na knihu a Dorrotya Redai nestíhala zvedat telefony.

Ultrakonzervativní skupina CitizenGO zorganizovala proti knize petici a vybízela své příznivce, aby volali do knihkupectví a požadovali stažení knihy z pultů. Dorrotya Redai popisuje, že podle jejích informací čelili prodavači a prodavačky v knihkupectvích verbálním i fyzickým útokům. Před kanceláří Labrisz uspořádala ultrapravice demonstraci. Ke knize se vyjádřil i Viktor Orbán, který označil Maďarsko za zemi velice tolerantní vůči LGBT+ lidem a prohlásil, že vydáním knihy byla překročena červená čára. „Nechte naše děti na pokoji,“ zakončil svůj proslov ke knize. Podobně se ke knize vyjádřili i další politici vládní strany a někteří starostové za stranu Fidesz zakázali používání knihy ve školkách, což ale stejně nebylo na pořadu dne.

Video Dóry Duró vyvolalo ale i opačnou reakci. O knihu začal být enormní zájem. První náklad byl prodán hned, v pátek 16. října vyšel druhý, patnáctitisícový náklad, podle všeho se ale zdá, že i ten se rychle vyprodá. Knihkupci přirovnali akt političky Duró k nacistickým a komunistickým praktikám. Známé maďarské osobnosti začaly knihu podporovat a propagovat. Více než tisíc psychologů a psycholožek podepsalo otevřený dopis obhajující obsah knihy a vyvracející teorie o tom, že se z dětí stanou homosexuálové, když si budou číst příběhy, v nichž vystupují gayové a lesby. Odpůrci knihy následně udělali seznam signatářů a signatářek dopisu a označili je za osoby „dětem nebezpečné“. Lidé znechucení obtěžováním, kterému byli vystaveni prodejci knih, začali do knihkupectví nosit čokolády a koláče, aby jim vyjádřili podporu a ocenili, že situaci zvládají ustát. O knihu je zájem v zahraničí, vyjednává se o anglickém, německém či slovenském překladu.

Kniha jako kouřová clona

„Jsem strašně vyčerpaná… Současně jsem ale nabitá energií díky té obrovské podpoře, kterou dostáváme, a díky tomu, že má kniha úspěch. Vypadá to, že se nám podařilo společností pohnout, naše kniha se stala symbolem odporu proti vyčleňování, nenávisti a fašistické vládě. Jsem zvědavá, jak dlouho to potrvá a jak se to vyvine, jestli můžeme nějak přispět ke svržení režimu. Moc v to doufám. Neplánovali jsme dělat revoluci, ale možná ji právě děláme,“ komentuje kampaň Redai, jejíž organizace Labrisz si musela na koordinaci všeho, co s aktuálním humbukem kolem vydání knihy souvisí, najmout dvě nové pracovnice.

Dodává ale, že zatímco všichni řešili knihu pohádek a maďarský zdravotnický systém kolaboval pod náporem pacientů nakažených koronavirem, vláda v tichosti změnila zákon o adopcích a prakticky znemožnila singl rodičům a homosexuálům adoptovat děti. „To je skutečné zlo, to ostatní je jen hysterie,“ doplňuje Redai.

Situace v Maďarsku se zhoršuje rok od roku. Od samého počátku naší spolupráce nám Dorrotya Redai a její kolega a kolegyně popisují neustále se utahující šrouby. Otevřená homofobie vládnoucí strany a její odpor vůči genderové rovnosti se zásadně promítá do pracovních i osobních životů. Lidé věnující se v Maďarsku prosazování genderové rovnosti, boji proti násilí na ženách nebo osvětě v oblasti LGBT+ čelí dlouhodobě atmosféře otevřené nenávisti, útokům ze strany politiků a političek a náročné finanční situaci.

Přitom, ať už se to Orbánovi líbí nebo ne, LGBT+ lidé jsou a vždy budou. A zejména děti a mladí lidé, kteří teprve objevují svou identitu a sexualitu, potřebují slyšet, že jsou v pořádku a vítaní. Potřebují vědět, že mohou mít sny, vlastní rodinu a šťastný život. Výzkumy ukazují, že LGBT+ mladiství čelí kvůli homofobní a transfobní šikaně větší pravděpodobnosti duševních nemocí a sklonům k sebevraždám. Kniha, jako je Pohádková země pro každého, heterosexuální děti homosexualitou nenakazí, ale těm, které heterosexuální nejsou, ukáže, že mají ve světě místo a že i pohádkový hrdina nebo pohádková hrdinka může prožívat lásku podobně jako oni.

Konzervativismus stagnací po česku

Česká republika se může mezi ostatními zeměmi V4 jevit jako světlá výjimka. K tak silným zásahům do pro práv LGBT+ lidí a odporu vůči genderové rovnosti jako v Maďarsku, Polsku a Slovensku u nás zatím nedochází. Vyšlo u nás již několik (byť stále málo) dětských k nich s jinými než heterosexuálními hrdiny a hrdinkami. Není ale radno utěšovat se tím, že k nám otevřená nenávist a omezování lidských práv zatím v takové míří nedorazily. Česká republika dlouhodobě stagnuje, pokud jde o prosazování genderové rovnosti a posouvání se k co inkluzivnější společnosti. Neschopnost ratifikovat Istanbulskou úmluvu či prosadit manželství homosexuálních párů ukazuje, že i naše země prožívá konzervativní časy. Genderová a feministická témata se sice dostávají čím dál více do mediálního prostoru, na politické úrovni ale nejsou prioritou.

O genderovou rovnost, spravedlnost a naplňování lidských práv je nutné neustále bojovat. A to i v současné době, kdy nás mentálně zaměstnává koronavirus. Pomoct můžeme i teď z našich domovů: finanční podporou neziskových organizací věnujících se LGBT+ a ženským tématům, učením našich dětí tomu, že rozmanitost je pro společnosti přínosem, nikoli slabinou, například i tím, že jim koupíme knihy, v nichž vystupují LGBT+ postavy, a samozřejmě apelem na politiky a političky a požadováním posunu vpřed.

Autorka koordinuje projekt Towards Gender Sensitive Education spolufinancovaný programem Evropské unie Erasmus+.

 

Čtěte dále