Berlín jako investice: Blackstone ve městě vlastní tisíce bytů

Berlín je dlouhodobě nejatraktivnějším městem pro investory. Německý deník Der Tagesspiegel rozkryl síť vlastníků nemovitostí, která vede k investiční společnosti Blackstone.

Deníku Tagesspiegel se již několikrát podařilo zprůhlednit netransparentní trh s nemovitostmi (např. v kauze Pears Group, kterou tvoří několik desítek dceřiných realitních firem a která v Berlíně vlastní minimálně tři tisíce bytů). Nyní deník rozkryl další složitou síť vlastníků, která vede k největší investiční společnosti světa Blackstone.

Zakladatelem společnosti Blackstone je podnikatel Stephen A. Schwarzman. Ten krátce působil v čele poradní skupiny Donalda Trumpa.

Prozkoumáním obchodních rejstříků se redakci Tagesspiegelu podařilo načrtnout složitou strukturu dceřiných firem se sídlem v Lucemburku. Cesty se ale nakonec sbíhají u společnosti Blackstone Property Associates Europe, sídlící na Kajmanských ostrovech. Dle výroční zprávy z roku 2019 vlastní Blackstone v Berlíně minimálně 3714 domů a další kancelářské budovy. Nejvíce se jich nachází ve čtvrtích Mitte, Charlottenburg a Friedrichshain-Kreuzberg.

Ve zprávě OSN stojí, že Blackstone je odpovědný za vytlačování nízko- a středněpříjmových domácností, za financializaci a nedostupnost bydlení. Se společnostmi, které pod Blackstone spadají, se pojí také šikana nájemců, vyhrožování a agresivní praktiky vystěhování. Blackstone vlastnil nějakou dobu i společnost Residomo (dříve RPG Byty), která spravovala byty na Ostravsku. Jde o stále stejný příběh: starou budovu v lukrativní (nebo naopak podhodnocené) čtvrti odkoupí firma „XY Properties“, která nemá funkční kontaktní údaje a nikdo nezná jméno majitele, po chvíli se dramaticky zvýší nájem a nakonec se nový majitel snaží vystěhovat starousedlíky a chudší domácnosti. S velkou námahou pak zjistíte, že údaje o majiteli vedou do daňových rájů. Ke komu putují peníze nájemníků, ale nikdo neví.

Zakladatelem společnosti Blackstone je podnikatel Stephen A. Schwarzman. Ten krátce působil v čele poradní skupiny Donalda Trumpa, která se skládala z výkonných ředitelů největších a nejúspěšnějších amerických firem. Dlouholetý Trumpův přítel a osobní rádce je také jeho velkorysým sponzorem. Blackstone vlastní dále firmy v Brazílii, které se podílejí na devastaci amazonských pralesů a klimatické změně.

 

Čtěte dále