Magazín Bitch zařadil Češku Johannu Nejedlovou mezi 50 nejvlivnějších feministek světa

Zakladatelce organizace Konsent, která se zaměřuje na problematiku sexuálního násilí, se po ceně Women of Europe dostalo dalšího mezinárodního uznání.

Johanna Nejedlová se umístila mezi padesáti lidmi, kteří nejvíce přispívají ke změnám v oblastech ženských a menšinových práv. Vedle ní americký feministický magazín Bitch media vybral například významné aktivistky za reformu amerického policejního a vězeňského systému, novou kongreswomanku Cori Bush, nedávno zesnulého herce Chadwicka Bosemana, spisovatelku N.K. Jemisin nebo rapperku Megan Thee Stallion.

Johanna Nejedlová založila spolek Konsent, který upozorňuje na problematiku sexuálního násilí a související témata, jako je například obtěžování nebo domácí násilí. Organizace se snaží bořit mýty a stereotypy spojené se znásilněním a obtěžováním. K prevenci přispívá pořádáním dlouhodobých kurzů a praktických seminářů na základních a středních školách i pro veřejnost. Nejedlová se v českých médiích hlavního proudu vyjadřuje k mnoha dalším tématům souvisejícím s rovností mužů a žen a s právy žen – například k hnutím podporujícím zákaz potratů. Loni v prosinci vyhrála cenu Women of Europe v kategorii aktivismus mládeže.

Bitch media je významný americký časopis, který se zaměřuje na feministická, genderová, LGBTQ, menšinová a etnická témata, často v kontextu populární kultury. Do svého výběru zahrnul padesát inspirativních lidí – převážně žen – ovlivňujících společnost v oblastech, jako jsou reforma policie, trestů a vězeňství, vzdělávání, aktivismus, politika, umění a zábava, sport nebo věda, technologie a inovace. „Vybírali jsme ženy, které se svou prací zaměřují na zlepšování podmínek pro ostatní,“ píše se v průvodním textu. Nejedlová byla vybrána v kategorii aktivismus.

 

Čtěte dále