Fotoreport: Protesty proti zákazu potratů v Polsku. Policie razantně zakročila

Již několik týdnů trvající protesty proti rozhodnutí polského ústavního soudu o téměř úplném zákazu potratů se zatím obešly bez větších incidentů. Nově ale policisté dostali pokyn k tvrdší reakci. Na demonstranty vytáhli obušky.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

V pondělí se v Polsku již devatenáctým dnem protestovalo proti rozhodnutí ústavního soudu o téměř úplném zákazu potratů. Organizace Celopolská stávka žen, zastřešující aktuální protesty, vyzvala ve Varšavě k blokádě ulic okolo ministerstva školství. Právě ministr školství Przemysław Czarnek je známý svými konzervativními postoji k ženám i urážlivými výroky na adresu LGBT+ lidí.

Doposud se protesty obešly bez větších potyček. Policie přistoupila k ostřejším opatřením (například užití slzného plynu) pouze v okolí domu předsedy vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského, který je častým cílem protestujících. Teď ale policie dostala pokyn k razantnímu zákroku.

Podle informací deníku Onet velitel varšavských policistů rozeslal policejnímu sboru směrnici, v níž jasně vytyčuje, že policie má „konat, nikoli vyjednávat“. Na protestující tak policisté vytáhli obušky a silou odváděli demonstranty blokující vsedě ulice. Větší potyčky se očekávají ve středu 11. listopadu, kdy Polsko slaví Den nezávislosti a do ulic pravidelně vycházejí desítky tisíc nacionalistů.

Čtěte dále