Kolaps #18. Vratislav Dostál: Hlasování do mediálních rad režíruje Faltýnek, Okamura a Filip

O volbách do mediálních rad, nedávném odvolání dozorčí komise ČT i možném odvolání generálního ředitele Petra Dvořáka mluvil v Kolapsu novinář Vratislav Dostál.

Novinář a bývalý člen Rady České televize Vratislav Dostál se dlouhodobě zabývá děním v České televizi a v mediálních radách. V Poslanecké sněmovně podle něj režíruje volby do mediálních rad především Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO společně s předsedou SPD Tomiem Okamurou a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Svůj vliv na mediální rady pak uplatňují také Václav Klaus starší i mladší, Hrad nebo Dominik Duka. Zájem na oslabení ČT má i Andrej Babiš a Agrofert. Podle Vratislava Dostála se ale premiér Babiš tomuto tématu aktivně příliš nevěnuje, a navíc si umí spočítat, že další velký spor, který by vyhnal desítky tisíc lidí do ulic, si nyní nemůže dovolit.

Proč by nás mělo zajímat, že nějaká Rada ČT odvolá nějakou dozorčí komisi? Je to skutečně tak závažný problém?

Samo o sobě to možná zas tak závažné není. Podstatný je ale kontext toho, proč se to stalo, za jakých okolností a co to může znamenat.

A co to tedy může znamenat?

V Radě se možná už zformovala většina, která by mohla podkopávat nohy současnému vedení České televize. Pro odvolání dozorčí komise hlasovalo deset radních, kteří byli zjevně koordinovaní a zároveň o tom neřekli zbytku rady. Pět ze členů patnáctičlenné rady do poslední chvíle nic nevědělo, a to dva z nich byli ve vedení této rady. Navíc nepředložili žádné zdůvodnění a hned přešli k hlasování. Důvodem pro odvolání komise byly spory o pozemek ostravského studia ČT.

Jakou funkci má dozorčí komise?

Dozorčí komise je orgán, který si zřizuje přímo Rada ČT. Pravomocí všech členů této komise je nahlížet do všech ekonomických a hospodářských záležitostí v televizi, a to až na úroveň faktur. Odvolání dozorčí komise je nestrategické v tom, že Rada ČT bude v listopadu a prosinci hlasovat o rozpočtu na příští rok a o dlouhodobých plánech a dozorčí komise je v tomto pro Radu klíčový partner. Pokud nebude Rada s rozpočtem, který navrhne management ČT, souhlasit, tak bude potřebovat právě dozorčí komisi.

Objevily se také spory o legálnost odvolání komise…

Podle některých výkladů je odvolání bez odůvodnění a bez možnosti se obhájit problematické. Hrozí proto dualita komisí, soud může říct, že odvolání nebylo podle zákona, a mezitím bude navolena komise nová.

Je tato situace tedy nestandardní?

To rozhodně ano. Oni teď ze všeho nejvíce potřebují právě novou dozorčí komisi.

Celý rozhovor s Vratislavem Dostálem v nejnovějším dílu podcastu Kolaps si poslechněte zde:

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále