Online obchod s knihami chce pomáhat malým knihkupectvím a konkurovat Amazonu

Ve Spojených státech zaznamenala platforma Bookshop od jara velký úspěch. Teď se chystá rozšířit i za hranice USA.

Na online platformě Bookshop najdou čtenáři knihy stovek malých knihkupectví. Každé z nich má na stránce svou virtuální výlohu, a zákazníci se tak mohou procházet mezi pomyslnými knižními regály a užívat si vybírání nové knížky – navíc s pocitem, že pomohou některému z malých knihkupectví, která jsou teď zavřená kvůli pandemii koronaviru a finančně strádají. Knihy se prodávají s malou slevou a celá třicetiprocentní marže jde knihkupcům. Tituly jsou na regálech řazeny a zákazníkům nabízeny živými knihkupci, nikoli algoritmy. V USA Bookshop dokonce konkuruje internetovému gigantu Amazonu a umožňuje přežít malým kamenným knihkupcům.

Amazonu šly obchody v době zavřených kamenných obchodů a lockdownu skvěle, zatímco knihkupci se stoletou tradicí bojují o přežití.

„Byla to divoká jízda,“ říká Andy Hunter, který spustil platformu letos v lednu, původně jen pro americký trh. „Měli jsme představu, že budeme Bookshop ještě několik měsíců pomalu vylaďovat a vylepšovat, ale pár týdnů po spuštění přišel koronavirus a poptávka se rozjela,“ dodává. Začínal s nabídkou 250 knihkupectví, nyní již nabízí knihy 900 obchodů. „V únoru jsme prodali knihy za 50 tisíc dolarů, v březnu jsme tu samou částku vydělali za den a v dubnu jsme za den vydělali třikrát tolik,“ popsal Hunter pro britský deník Guardian.

Zakladatel online obchodu věří, že za úspěchem stojí láska lidí k jejich lokálním kamenným knihkupectvím. „Knihkupectví měla po rozmachu Amazonu už nějakou dobu problémy, ale pandemie rozdíly ještě zostřila – Amazonu šly obchody v době zavřených kamenných obchodů a lockdownu skvěle, zatímco knihkupci se stoletou tradicí bojují o přežití,“ vysvětluje Hunter. „A my jsme byli tak úspěšní díky tomu, že je mnoho zákazníků, kteří si to uvědomují a semknuli se kolem svých oblíbených knihkupectví, protože jim záleží i na tom, jak bude vypadat svět, až vyjdeme z karantény.“

 

Čtěte dále