Kolaps #19. Medková, Rychlíková, Zabloudilová: Sídliště drží pražskou střední třídu nad vodou

O globální krizi bydlení v evropských metropolích, ale také o té pražské a lokální jsme si v novém dílu podcastu Kolaps povídali s autorkami reportážního cyklu Bydlení je nad zlato.

Během září a října jsme na stránkách Alarmu publikovali sérii analytických reportáží s názvem Bydlení je nad zlato, v nichž se novinářky Alžběta Medková, Apolena Rychlíková a Táňa Zabloudilová podívaly do sedmi evropských velkoměst, aby ukázaly, jak na ně dopadá globální krize bydlení a jak se vypořádávají s jejími projevy. Všechny tři také přijaly pozvání do nového dílu podcastové série Kolaps, kterou pro Alarm připravují Jan Bělíček a Pavel Šplíchal. Bavili jsme se o tom, proč je dnes bydlení výnosnější investice než zlato a jak se liší situace ve velkoměstech východní a západní Evropy, ale věnovali jsme se i tomu, jak v jednotlivých zkoumaných městech obyvatelé bojují proti zvyšujícím se cenám bytů a nájmů. Zvlášť jsme se zaměřili na situaci v Praze. Dostali jsme se i k otázce, jestli v souvislosti s bydlením čeká Pražany další zhoršení, nebo zda existuje alespoň nějaká naděje na změnu.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Tento podcastový díl je součástí projektu Bydlení je nad zlato, který vznikl za podpory nadace Rosa-Luxemburg-Stiftung.

Čtěte dále