Kvóty #14. „Většina žen bez domova se někdy setkala s násilím,“ říká Lenka Vrbová z organizace Jako doma

Nový díl našeho feministického podcastu se zaměřuje na ženy na okraji. Jakou podobu má ženské bezdomovectví? A co způsobuje, že se ženy propadají na dno? 

„Mezi ženami, které končí bez domova, bývají oběti domácího násilí, děti z dětských domovů i důchodkyně, které přišly o partnera a neutáhly nájem,“ říká v nejnovějším dílu Kvót manažerka a koordinátorka organizace Jako doma Lenka Vrbová. „Loni jsme tu měli paní, které bylo přes 65 let, a žila na ulici. Počet žen ve vyšším věku žijících na ulici mě vždycky překvapí.“

Jako doma se už několik let věnuje ženskému bezdomovectví, kromě Jídelny Kuchařek bez domova provozuje v současné době i jednu z humanitárních ubytoven – hotel, kde jsou už od března 2020 ubytovány tři desítky žen v nouzi. Jak se hotelu daří a co s ženami bude, až projekt skončí? I o tom jsou aktuální Kvóty. Organizaci Jako doma můžete finančně podpořit zde.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále