Sekuriťák ČEZ donesl promrzlému aktivistovi kafe. Přišel o práci

Promrzlého aktivistu hnutí Extinction Rebellion lidské gesto potěšilo, ale zaměstnance bezpečnostní agentury Securitas to stálo místo.

Člen ostrahy pražského sídla společnosti ČEZ, jedenapadesátiletý Roman Fabian přišel minulý čtvrtek o práci v bezpečnostní agentuře Securitas jen chvíli poté, co přinesl kávu aktivistovi hnutí Extinction Rebellion Arnemu Springorumovi, který před sídlem ČEZ v ulici Duhová v Praze protestoval. Že druhý den nemá chodit do práce, se podle svých slov Fabian dozvěděl od svého nadřízeného, který si ho nechal zavolat krátce po předání kávy a výměny několika slov s aktivistou. Pro bezpečnostní agenturu Securitas pracoval Fabian půl roku jako brigádník na DPP, a proti propuštění se tak nemohl nijak bránit. Podle mluvčího ČEZ byl Fabian propuštěn kvůli dlouhodobým problémům, které s ním v práci byly, a souběh událostí je tedy jen shodou náhod.

Lidské gesto

Celému „incidentu“, kdy Roman Fabian donesl aktivistovi kafe, předcházel menší konflikt aktivisty Springoruma a policie. V odpoledních hodinách prý Springoruma začal „prudit“ mladý policista, který mu odmítl ukázat číslo, nicméně na něj začal vytvářet nátlak. Policie také zjišťovala na vrátnici, zda je akce nahlášená. Tam se s policisty setkal i Roman Fabian, který příliš nechápal jejich dotazy. „Kdyby ta akce nebyla nahlášená, tak my bychom je přece museli vyvést, policajti mají sami vědět, kam vyjíždí, ne my,“ popisuje Fabian, kterému přišlo chování policie k aktivistovi nepochopitelné. Možná i proto se rozhodl donést Arnemu kávu z automatu. „Chtěl jsem mu donést něco teplýho, ani jsem nad tím moc nepřemýšlel,“ říká.

„Přece mě nemohli vyhodit za to, že jsem někomu donesl kafe? Vždyť i lidi z ČEZ tam s ním mluvili a dávali mu horký čaj,“ nechápe Roman Fabian.

„Je to nejkrásnější věc, co se mi dnes stala,“ řekl prý aktivista Fabianovi, který mu odpověděl, že to je samozřejmost. Podle Fabiana se pár minut nato ozvali z vrátnice, že má telefon. Měl jít k šéfovi. Ten podle Fabiana mluvil nejednoznačně. Napřed mu měl vykládat, že pokud by se o jeho setkání dozvěděli bezpečáci z ČEZ, měli by všichni problém. Za chvíli mu ale tvrdil, že bezpečáci ČEZ už o tom vědí. Výsledkem rozhovoru každopádně bylo, že si má Fabian po dokončení směny sbalit věci ze skříňky a další den už nechodit do práce. Také mu zakázali, aby po zbytek dne chodil k budově, před kterou probíhala protestní okupace.

„Přece mě nemohli vyhodit za to, že jsem někomu donesl kafe? Vždyť i lidi z ČEZ tam s ním mluvili a dávali mu horký čaj,“ nechápe Roman Fabian. „Vyčítali mi, že prý se bavím s druhou stranou. Ale s jakou druhou stranou? Vždyť tam nic špatného nedělal a naší povinností je zjistit, co se děje,“ obhajuje svoje chování. Popisuje, že měli kvůli plánované akci ekologů před ČEZ dokonce v Securitas krátké školení. Tomu, že ho vyhodili jen za donesenou kávu, sám moc nevěří. Není si jistý, jestli jeho propuštění nemůže souviset s tím, že je Rom, a tento incident posloužil jako záminka. „Před Vánocema jsem na dlažbě, manželka je nemocná a nenechali mě ani dokončit měsíc, abych se mohl po něčem poohlídnout. Čekal bych, že mi dají trochu času. Snad nikdy jsem se necítil tak mizerně, ale udělal bych to znovu a to kafe mu donesl, nejsem žádný hrdina, ale toto je normální věc,“ říká Fabian.

ČEZ za nic nemůže

Po odchodu z práce v sedm večer se Fabian znovu před sídlem ČEZ setkal s Arnem Springorumem, kterému o svém propuštění řekl. Springorum se proto obrátil na mluvčího ČEZ Gazdíka, se kterým dříve mluvil, a zeptal se ho, co se přesně stalo. Ten mu v SMS napsal, že mluvil s nadřízeným pana Fabiana, který souvislost s incidentem popřel. „Říkal, že s ním byla nespokojenost dlouhodobě a nebylo to o tom, že vám přinesl čaj. Ale že každopádně vyhozen nebyl. Jen byl přeřazen na jinou, méně komplikovanou práci,“ napsal Springorumovi mluvčí Gazdík. Že by byl jen přeřazen na jinou práci, ale Fabián odmítá. „Vždyť jsem už čtvrtý den doma,“ říká. Na žádost Alarmu, zda by se mluvčí ČEZ ke kauze ještě nevyjádřil, napsal Gazdík, že ČEZ nenese žádnou odpovědnost. „ČEZ služby ostrahy nakupuje od společnosti Securitas. Pokud je Roman Fabian zaměstnancem Securitas, směřujte své dotazy tam. ČEZ rozhodně nevydal žádný pokyn, aby byl kdokoliv propuštěn kvůli tomu, že si povídal s demonstrantem,“ napsal Gazdík v mailu. Kontaktovali jsme proto společnost Securitas, která se však do vydání článku nevyjádřila. Pokud tak učiní, stanovisko společnosti doplníme. Aktivisté Extinction Rebelion zatím uspořádali pro Romana Fabiana a jeho rodinu finanční sbírku.

Aktualizace 8.12: – vyjádření společnosti SECURITAS:

„Situaci, v níž se ocitl bezpečnostní pracovník Fabián Roman při demonstraci před sídlem ČEZ ve čtvrtek 3. prosince 2020, vyhodnotil jeho nadřízený jako porušení pracovní povinnosti. Před zahájením demonstrace v 7:00 dostali všichni bezpečnostní pracovníci na technologické vrátnici objektu jasné pokyny pro případ demonstrace. K nim patřilo i poučení, že bezpečnostní pracovníci nejsou oprávněni poskytovat žádné informace a navazovat kontakt s lidmi, kteří se demonstrace zúčastní. Tento pokyn pan Fabián Roman porušil tím, že se opakovaně daleko vzdálil od místa, kde měl sloužit jako ostraha, a dlouze komunikoval s demonstranty i příslušníkem policie. Vzhledem k tomu, že nešlo o první situaci, kdy byl pan Fabián Roman svým nadřízeným upozorněn na podobné porušení pracovních povinností, ještě ten den mu byla nabídnuta práce bezpečnostního pracovníka na jiné, pro něj vhodnější zakázce. Tu však pan Fabián Roman odmítl. Společnost SECURITAS ČR stojí za správností postupu manažera SECURITAS ČR. Zároveň vnímáme pozitivně přátelskou povahu pana Fabiána Romana, což je jeho silná stránka, kterou může uplatnit při práci na jiném působišti. Další nabídku práce tedy v příštích dnech zopakujeme včetně návrhu rozpisu směn.“

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále