„Toto je klimatická nespravedlnost!“ Fotoreportáž z protestu proti rozhodnutí uhelné komise

Rozhodnutí uhelné komise o ukončení těžby uhlí v roce 2038 vyvolalo protesty hnutí Limity jsme my, Univerzity za klima, Fridays for Future a Extinction Rebellion.

Foto Petr Zewlakk Vrabec

Takzvaná uhelná komise, poradní orgán vlády, dnes doporučila ukončit těžbu uhlí v České republice až v roce 2038. Podle klimatického hnutí je tento termín zcela nedostatečný. V době, kdy je nezbytné snižovat do roku 2030 emise oxidu uhličitého zhruba o osm procent ročně, aby se podařilo omezit růst průměrné globální teploty o 1,5 stupně Celsia, dává poradní orgán vlády zelenou uhelným korporacím na dalších osmnáct let. I kompromisní požadavek, kterým byl rok 2033, byl z pohledu radikálních ekologů nedostatečný, ale komise se rozhodla umožnit těžbu ještě o pět let déle. Doporučení komise ještě musí posvětit vláda, potom vstoupí v platnost s tím, že může být případně přehodnoceno.

Uhelná komise sice deklaruje, že reprezentuje různé názorové proudy, ale podle kritiků je v ní nejlépe zastoupená uhelná lobby. Členem komise není jediný klimatolog nebo zástupce těžbou ekologicky i sociálně těžce poškozených regionů.

Dnešnímu rozhodnutí komise předcházela několik dní a nocí trvající „okupace“ prostor před Ministerstvem životního prostředí, na poslední noc rozšířená i před sídlo ČEZu a před Ministersvo průmyslu a obchodu. Desítky aktivistů a aktivistek, kteří několik dní symbolicky okupovali klíčové instituce, dnes na protest proti rozhodnutí komise vyšly do ulic. Spíše symbolická akce začala nenahlášeným shromážděním na Staroměstském náměstí, odkud se asi třicet lidí včetně samba bandu vydalo směrem na Malostranské náměstí. Po cestě při skandování vylepovali aktivisté narychlo vytvořený plakát s heslem „Běžte do prdele“ shrnujícím názor k rozhodnutím komise.

Několik posledních dní symbolické okupace vyvolalo zvýšenou pozornost policie, která neváhala nasadit na většinou nepočetné aktivisty desítky lidí. Speciální antony přijely poslední noc i k aktivistům Fridays for Future, kteří si šli zazpívat koledy a zapálit svíčky poblíž jedné z okupovaných budov. Policejní oddíly byly i na Malostranském náměstí, kde se odehrála hlavní část pátečního protestu, ale vše se obešlo bez konfliktů.

Řečníci na demonstraci na Malostranském náměstí, kde se nakonec sešlo několik desítek lidí, opakovaně deklarovali, že dnešní rozhodnutí komise není důvodem vzdávat boj za klima v České republice. Přesto člen komise Jan Rovenský z Greenpeace i Anna Kárníková, jako zástupkyně Zeleného kruhu, který vyslal do komise Jiřího Koželuha, na závěr demonstrace oznámili, že na členství v komisi oba ekologičtí zástupci rezignují. Jedním z důvodů k rezignaci na členství bylo i to, že dvojministr Karel Havlíček nenechal vůbec hlasovat o návrhu ekologičtěji naladěných členů a naopak bez širší diskuse nechal hlasovat o návrhu ukončit těžbu až za osmnáct let. Uhelná komise sice deklaruje, že reprezentuje různé názorové proudy, ale podle kritiků je v ní nejlépe zastoupená právě uhelná lobby. Členem komise není jediný klimatolog nebo zástupce ekologicky i sociálně těžbou těžce poškozených regionů. Účast ekologických aktivistů tak sice dobře fungovala pro komisi, která se mohla tvářit, že reprezentuje celou škálu názorů, ve skutečnosti šlo ale především o fíkový list uhlobaronů.

Čtěte dále