Majitel bytů v Kovářské ulici ve Varnsdorfu se zbavil poslední rodiny. Město pomoc odmítá

Podnikatel Lukáš Rak nechal vystěhovat poslední rodinu z bytových jednotek v Kovářské ulici. Starosta Varnsdorfu Roland Solloch přes sliby, že město rodině poskytne bydlení, odmítá pomoc.

Ve středu dopoledne přišla rodina Balážových z Kovářské ulice ve Varnsdorfu o bydlení. Část bytů v Kovářské ulici, jež má v okolí špatnou pověst, koupil v druhé polovině loňského roku podnikatel Lukáš Rak, který chce panelové domy rekonstruovat. Během léta vystěhoval nájemníky, kteří měli dluhy na nájemném, a během podzimu loňského roku postupně vystěhovával i ty, kteří žádné dluhy neměli. Poslední rodina, která zůstávala v bytě, jenž patří právě Rakovi, se ve středu musela vystěhovat. Jedná se o manžele Balážovy, kteří oba dlouhodobě pracují pro město. Iveta Balážová pracuje na půl úvazku jako domovnice a má i druhý půlúvazek jako uklízečka. Její manžel pracuje už patnáct let u technických služeb města Varnsdorf. O situaci rodiny Balážových jsme na Alarmu podrobně informovali. Jiné byty v domě, které nepatří Rakovi, jsou stále ještě obsazené nájemníky, prázdné jsou tedy pouze ty, které patří tomuto majiteli.

Město rodině nabízí jako východisko pouze ubytovnu, kde by ale musela platit přes patnáct tisíc měsíčně a kde jsou zcela nevyhovující hygienické podmínky.

Starosta Varnsdorfu Roland Solloch (nezávislý za ANO) v minulosti přislíbil právě této rodině byt, ale v současné době jim už nezvedá telefon. Informaci o slíbené pomoci potvrzuje  Balážová a v minulosti se v tomto smyslu vyjádřil i sám starosta Solloch pro server Romea.cz. Jakmile ale začala být situace kritická, přestal komunikovat a k věci se vyjádřil pouze v obecné rovině, když napsal, že se lidé z Kovářské ulice nesnažili získat si vlastní bydlení a odmítli pomoc města při hledání bydlení, ovšem mimo Varnsdorf. Rodina Balážových si bydlení dlouhodobě intenzivně hledala, mají dokonce ušetřené peníze na kauci, ale kvůli diskriminaci na trhu s bydlením a špatné pověsti obyvatel Kovářské ulice se jim bydlení sehnat nepodařilo. Město rodině nabízí jako východisko pouze ubytovnu, kde by ale musela platit přes patnáct tisíc měsíčně a kde jsou zcela nevyhovující hygienické podmínky. K aktuální situaci rodiny Balážových se Solloch nevyjádřil vůbec, telefon nezvedá a na SMS neodpovídá.

„Včera se tu stavil člověk od majitele, který se rozčiloval, že tu stále ještě jsme, a označil byty k vyklizení křížkem. Dnes ráno přišli dělníci i do našeho bytu,“ popsala Balážová pro Alarm. Podle Balážové byli dělníci vstřícní a počkali ještě pár hodin, aby se s rodinou mohla sbalit a přesunout se do drážního domku k Marii Hučkové. Ta si pronajímá domek od Českých drah, v tuto chvíli v něm ale už bydlí tři jiné rodiny v podobné situaci. S rodinou Hučkové a s Balážovými bude nyní bydlet ve stísněných prostorách rodin pět. „Starosta mi řekl, že byty sice mají, ale že nejsou pro tyto rodiny, které se ocitly bez bydlení, ale pro bezdomovce. Jen pro určité bezdomovce. Já jsem jim ale říkala, že tohle jsou nyní taky bezdomovci, taky nemají kam jít,“ vyjádřila se pro Alarm již dříve Hučková.

 

Čtěte dále