Paříž plánuje proměnu bulváru Champs-Élysées. Má z něho být zahrada

Pařížská starostka dostala od voličů mandát k tomu udělat francouzské hlavní město zelenější a zlepšit kvalitu veřejného prostoru.

Nejoblíbenější pařížský bulvár čeká proměna. Starostka Paříže Anne Hidalgo schválila ambiciózní plán, podle kterého se nejrušnější třída změní v „neobyčejnou zahradu“. V současnosti tu průměrně projede tři tisíce vozidel za hodinu, ulice je tak nejvíce znečištěnou a vytíženou oblastí Paříže. Přestavba má bulváru navrátit jeho původní život a posunout jej do 21. století. „Často je nazýván nejkrásnější třídou na světě, ale ti z nás, kteří tudy chodí každý den do práce, si to nemyslí. Bulvár Champs-Élysées má stále více návštěvníků a velké firmy tu soupeří o místo, ale pro Francouze je už trochu opotřebovaný,“ řekl Jean-Noël Reinhardt, ředitel Výboru pro Champs-Élysées, deníku Guardian.

Přestavba má bulváru navrátit jeho původní život a posunout jej do 21. století.

Promenáda ztělesňuje problémy mnoha světových metropolí, které jsou zahlceny turismem, individuální automobilovou dopravou, znečištěním a konzumerismem. „Byla navržena pro lidi, a proto by neměla být pouze třídou luxusu,“ tvrdí architekt Philippe Chiambaretta, jehož kancelář stojí za plány rekonstrukce. Podle něj je třeba Champs-Élysées přeměnit ve třídu, která je „ekologická, dostupná a inkluzivní“. Plán zahrnuje snížení dopravy o polovinu, vysázení dalších řad stromových alejí a sjednocení jednotlivých prvků u komerčně využívaných prostorů, například venkovních teras. Přeměna by se mohla dotknout i okolí, které by se mělo stát vstřícnější pro pěší.

Na území bulváru byly dříve mokřady a pole, postupně se z nich v 17. století začaly tvořit zahrady a pak ulice osázené stromy. Poslední rekonstrukce bulváru proběhla před 27 lety. Dnes je třída známá svými kavárnami, luxusními obchody, ale také pro své drahé nájmy, které jsou jedny z nejvyšších na světě. Místní výbor se snaží o přeměnu bulváru od roku 2018. Přestavba téměř dva kilometry dlouhé ulice by měla vyjít na 250 milionů eur a začít by měla nejdříve v roce 2024 po letních olympijských hrách. Celková přestavba by měla být dokončena do roku 2030.

Čtěte dále