Trest za účast na demonstraci před Kapitolem. Label Mexican Summer vyhodil Ariela Pinka

Kultovní indierockový hudebník Ariel Pink podpořil amerického prezidenta Trumpa na demonstraci ve Washingtonu. Jeho label Mexican Summer na to reagoval jeho vyhazovem.

„Kvůli nedávným událostem se label Mexican Summer a jeho zaměstnanci rozhodli ukončit spolupráci s Arielem Rosenbergem, také známým jako Ariel Pink,“ objevilo se v sobotu na twitterovém účtu indie hudební značky Mexican Summer. Kultovní lo-fi hudebník, zpěvák a skladatel, který dvakrát vystoupil i v Praze, se tak dočkal reakce na svoji podporu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Hudebník na Trumpovu výzvu přijel 6. ledna protestovat do Washingtonu, když Kongres oficiálně potvrdil vítězství demokratického kandidáta Joe Bidena v prezidentských volbách. Sám Pink se nijak vinen necítí. „Byl jsem ve Washingtonu, abych mírumilovně podpořil prezidenta,“ napsal Pink na svém Twitteru. „Účastnil jsem se shromáždění na trávníku před Bílým domem, pak jsem se vrátil do hotelu a usnul. Případ uzavřen.“ Podle svých vlastních slov tak Pink nebyl součástí davu, který vtrhnul do Kapitolu a vyvolal chaos, během něhož zemřelo pět lidí.

Amerického prezidenta Donalda Trumpa podporuje Ariel Pink dlouhodobě a i svůj zatím poslední tweet ukončil výzvou „Vote Trump“.

O účasti Ariela Pinka na demonstraci se veřejnost dozvěděla až den po násilných potyčkách v Kongresu, když se na sociálních sítích objevila dnes už smazaná fotografie Ariela Pinka, filmařky Alex Lee Moyer a hudebníka Johna Mause, kterého s Pinkem pojí dlouholeté přátelství. Na rozdíl od něj ale Maus svoji účast na demonstraci nepotvrdil. Svůj komentář Maus omezil na sdílení rozsáhlé encykliky papeže Pia XI. z roku 1937, v níž tehdejší papež odsuzuje politiku nacistické Třetí říše.

Ariel Pink, kterého server MySpace v roce 2014 označil za „nejnenáviděnějšího muže indie rocku“, má za sebou dlouhou historii kontroverzí. Mezi jeho výroky patří věta, že „rasismus není nelegální“ nebo že „už je unavený ze všech těch řečí o stejnopohlavním manželství“. V minulosti také homosexualitu přirovnal k nekrofilii a pedofilii. Amerického prezidenta Donalda Trumpa podporuje Ariel Pink dlouhodobě a i svůj zatím poslední tweet ukončil výzvou „Vote Trump“.

Čtěte dále