Třípodlažní skleněná budova na náměstí Miloše Formana? Nechceme!

Na Praze 1 by na piazzetě pojmenované podle Miloše Formana měla vyrůst třípodlažní prosklená budova. Proti výstavbě se postavila místní občanská iniciativa.

Náměstí před hotelem InterContinental patří spolu s hotelem skupině WIC Prague, kterou vlastní investiční fond R2G. Skrze tento fond piazzetu a hotel koupila trojice miliardářů: Pavel Baudiš, Oldřich Šlemr a Eduard Kučera. Po odkoupení investoři představili plán na celkovou rekonstrukci okolí, zprůchodnění Pařížské ulice k Vltavě, zpřístupnění zahrad a vznik nového náměstí. Soutěž vyhrálo české architektonické studio TaK. Součástí plánů má být i výstavba pětipodlažní skleněné budovy, jejíž výšku investor po kritice snížil na tři patra. Právě možnost zástavby piazzety vyvolala kritiku odborníků i odpor veřejnosti – připravovaný Metropolitní plán totiž oblast označil jako zastavitelnou. Projekt navíc počítá s tím, že na výstavbu budovy budou navazovat i další objekty – kavárny, obchody a kulturní prostory. „Těší mě, že tato vysoce kvalitní architektura od týmu architekta Filsaka je znovu v českých rukách. Vlastníci jsou pro mne zárukou, že hotel nepotká stejný osud jako Transgas,“ sdělil ČTK náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (za TOP 09).

Ministerstvo kultury upozorňuje, že stavební záměr by mohl poškodit památkovou hodnotu hotelu, a ohrozit tak jeho příležitost stát se kulturní památkou.

Pojmenování náměstí Miloše Formana mělo podle bývalé pražské primátorky Adriany Krnáčové zabránit tomu, aby byla piazzeta v budoucnosti zastavěna. Proti plánované stavbě třípatrové prosklené budovy se postavil Klub Za starou Prahu, který ve svém stanovisku zmiňuje, že projekt „narušuje koncepci tohoto prostoru“. Původním záměrem architekta bylo vytvořit kultivovaný prostor, který by sloužil k odpočinku občanů a zároveň poskytoval pohled na brutalistní architekturu hotelu i na kubistické domy Otakara Novotného v přilehlé ulici. „Klub nepokládá za nutné, aby se součástí probíhající obnovy Filsakova hotelu stala tato nevhodná čtyřpodlažní budova,“ píše se ve stanovisku.

Zastupitelé MČ Praha 1 na zasedání dne 15. prosince 2020 o projektu jednali a hlasováním bylo potvrzeno, že náměstí zůstane volným prostorem, upozorňuje spolek Občanů Prahy 1. Pražští zastupitelé ale minulý čtvrtek opět projednávali petici, kterou zorganizoval bývalý starosta a zastupitel Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Předseda klubu Praha Sobě Jan Čižinský pak navrhl vydat nesouhlas a podat námitku v územním řízení. Zástupce majitelů Michal Smrek však na jednání řekl, že Čižinský je ve střetu zájmů, protože v Pařížské ulici bydlí člen jeho rodiny. Pražští zastupitelé odmítli vyslovit nesouhlas a petice se má opět projednávat na dalším únorovém zastupitelstvu.

Piazzeta byla v minulosti zastavěná, na konci druhé světové války však byla část budov zničena. Zbytek byl zbourán na konci šedesátých let. Petr Hlaváček řekl, že zástavbu na rohu piazzety považuje za pokus částečně obnovit původní domy, zničené po druhé světové válce. Spolek Občanů Prahy 1 však upozorňuje, že tento argument je absurdní. „Díky robustní budově hotelu InterContinental s odlehčujícím prostorem náměstí totiž vzniklo zcela nové, vzdušné a pečlivě promyšlené urbanistické řešení,“ stojí v petici Několik občanů?!.

Ministerstvo kultury upozorňuje, že stavební záměr by mohl poškodit památkovou hodnotu hotelu, a ohrozit tak jeho příležitost stát se kulturní památkou.  Monumentální brutalistní budova hotelu InterContinental vznikala v letech 1967–1974. V čele s Karlem Filsakem ho projektovali architekti Karel Bubeníček a Jaroslav Švec.

Investor má již všechny podklady potřebné k zahájení územního řízení. Rekonstrukce má vyjít na 2,5 miliardy korun a dokončena by měla být do roku 2023.

 

Čtěte dále