Události ve Washingtonu jsou bezprecedentní. Teď je třeba se s nimi vypořádat – i s Trumpem

Jak republikáni a demokraté po útocích v Kapitolu naloží s Donaldem Trumpem? Čeká ho tvrdý postih, nebo v tichosti odejde? Nemůžeme potom ale očekávat pokračování násilných protestů?

Momentů hodných absurdního dramatu má v rámci popírání výsledku voleb tým Donalda Trumpa od začátku listopadu na účtu nesčetně. Stále ale nepřicházela katarze, která by prolomila hranici mezi realitou a fikcí. To se dost dramaticky změnilo ve středu 6. ledna. Bylo čerstvě po volbách v Georgii, demokraté mířili k nejtěsnější možné většině v Senátu a Kongres měl ten den potvrdit výsledky prezidentských voleb. Trump proto na středu svolal velký mítink ve Washingtonu. „Nevzdáme se, nikdy neuznáme porážku. To se nestane,“ prohlásil zde Trump za jásotu svých podporovatelů.

Pokud by se někteří republikáni rádi odstřihli od trumpovské minulosti, nebudou k tomu už nikdy mít lepší příležitost než právě teď – po vymlácení Kongresu Trumpovými příznivci.

Sám prezident se pak odebral do Bílého domu. Ne tak dav jeho fanoušků. Ti se vydali k budově Kongresu, kde v tu chvíli začínalo společné zasedání obou komor kvůli stvrzení výsledků voleb. Republikánský senátor Josh Hawley pozdravil v tu chvíli ještě poměrně klidně demonstrující dav bojovně vztyčenou pěstí. Byl to právě on a jeho texaský kolega Ted Cruz, kdo se nejhlasitěji chopili snahy zvrátit výsledek voleb. Trump a jeho podporovatelé také tlačili na Mikea Pence, který z pozice viceprezidenta zasedání předsedal, aby potvrzení voleb zhatil. Pence to odmítl s tím, že mu ústava nic takového neumožňuje a že on americkou ústavu miluje. Pence má pravdu – tvrzení o tom, že by zasedání mohl zhatit, byla trumpovská dezinformace. Poměrně početná skupina republikánských zastupitelů ale hodlala vést vlastní protest a vznášet námitky proti výsledkům jednotlivých států. Bylo jich poměrně hodně, přes stovku v obou komorách, ale ne dost na to, aby certifikaci zhatili. Reálně mohli proces jen zpomalit. Po první jejich námitce se zasedání obou komor rozpojilo, aby každá projednala zpochybnění hlasů samostatně. To ale nestihly, protože mezitím do budovy Kongresu vtrhli protestující.

Jak Trump (ne)uklidnil situaci

Dění přímo v Kongresu v následujících hodinách bylo absolutním chaosem a rozplést ho bude trvat ještě dlouho. Zastupitelé byli evakuováni. V zasedací síni se v jednu chvíli střílelo. Kongresem proudil rabující dav i vcelku klidně, turisticky se procházející podporovatelé Donalda Trumpa. Washingtonská policie oznámila, že odhalila improvizované bomby v nedalekých sídlech republikánské i demokratické strany. Svět obletěly neuvěřitelné záběry devastovaného Kongresu, násilníků s konfederačními bojovými zástavami, vyrabovaných kanceláří…

Do toho zasáhl Trump – a jak jinak než na Twitteru. Podle zdrojů CNN v Bílém domě byl prý nejprve z násilného přerušení zasedání takřka nadšen. Ve chvíli, kdy už v Kongresu nějakou dobu vládl rabující dav, Trump tweetoval o tom, že Pence je zbabělec, protože nezmařil potvrzení voleb. O něco později Trump zveřejnil video reagující už přímo na nepokoje. Jestli chtěl uklidnit situaci, nemohl to udělat hůř. „Cítím vaši bolest. Vím, že se cítíte být zraněni. Bylo nám ukradeno vítězství ve volbách. Vyhráli jsme drtivě a každý to ví,“ říká v prvních vteřinách. Teprve pak mírně požádá všechny zúčastněné, aby šli domů, ale nezapomene zdůraznit, že je „miluje“. Situaci toto video samozřejmě neuklidnilo. Rozhoupalo ale Twitter k tomu, aby zakročil. Nejprve video zablokoval a vzápětí dočasně znemožnil Trumpovi tweetovat. Chvíli nato se přidal i Facebook.

Teprve po několika hodinách se podařilo budovu Kongresu vyklidit. Zastupitelé se vrátili. Pronesli několik otřesených a několik plamenných projevů a někteří senátoři jako Josh Hawley také několik zbabělých. On a několik dalších senátorů totiž i po vyvolaném násilí vznesli formálně stížnosti na výsledek voleb. Nakonec jich ale padlo méně, než bylo plánováno – několik zastupitelů si námitky podle všeho během toho, co byl vyrabován Kongres, rozmyslelo. Na schválení výsledku voleb to každopádně nemělo reálný vliv.

Kdo se chce zbavit Trumpa

Celá bouře ale naprosto změnila atmosféru ve Washingtonu. Před ní Trump asertivně sliboval, že nikdy neuzná porážku. Naopak ve čtvrtek natočil schlíplé video, v němž sliboval poklidné předání moci. Zatímco před středou se mnozí republikáni báli proti Trumpovi vystupovat, agrese v Kongresu tyto okolky prolomila. Tři republikánští guvernéři a minimálně jeden kongresman tak žádají, aby byl Trump odstaven pomocí 25. dodatku americké ústavy. Ten má primárně sloužit jako mechanismus umožňující, aby viceprezident zastoupil prezidenta například poté, co by byl zraněn při pokusu o atentát. Dle některých se teď ale Trump chová nesvéprávně, a je tedy na místě 25. dodatek takzvaně aktivovat. To by ale vyžadovalo, aby se na tom shodla nadpoloviční většina Trumpova kabinetu. Místo toho po středě mnozí ministři prý zvažují symbolicky odstoupit z funkce, což plány na využití 25. dodatku komplikuje. Například ministryně školství Betsy DeVos nebo ministryně dopravy Elaine Chao už demise podaly. Chao je přitom manželkou šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella.

Právě na něm teď leží nejtěžší rozhodování. Podle zdrojů New York Times totiž Mike Pence využít 25. dodatku nehodlá. Dost možná ví, že k tomu nemá dostatek podpory mezi ministry. Mezitím předsedkyně dolní komory demokratka Nancy Pelosi slíbila, že pokud nedojde k odstavení Trumpa pomocí zmíněného dodatku, zahájí nový proces impeachmentu. V dolní komoře stačí prostá většina, aby impeachment prošel. Aby ale byl Trump odvolán, musely by být pro dvě třetiny senátorů. Před rokem hlasoval pro odvolání jen jeden republikánský senátor – Mitt Romney. Trump si za poslední dva měsíce a obzvláště za poslední týden vytvořil v republikánské straně dost zlé krve. Je jí ale dost na to, aby přesvědčila 16 republikánských senátorů? Mitch McConnell se rétoricky proti Trumpovi postavil už ve svém proslovu těsně před vypuknutím násilí. Během posledních dvou měsíců se opakovaně dostal s Trumpem do konfliktu a představa, že se Trumpa zbaví, pro něj může být vcelku lákavá.

Proč to nezkusit znovu a důkladněji?

Ve hře je více než jen symbolické potrestání Trumpa za nezodpovědné zahrávání si s ohněm a podněcování násilníků. Ostatně to, že 20. ledna opustí Bílý dům, nepopírá už ani on sám. V rámci procesu odvolání však Kongres může Trumpovi také zakázat kandidovat znova. Stín možné kandidatury v roce 2024 se v posledních dvou měsících nad republikánskou stranou vznášel velmi hmatatelně. Pokud by se někteří republikáni rádi odstřihli od trumpovské minulosti, nebudou k tomu už nikdy mít lepší příležitost než právě teď – po vymlácení Kongresu Trumpovými příznivci.

Nejen v případě Trumpa, ale i jeho republikánských kolegů především v Senátu je pro demokraty a Spojené státy obecně nanejvýše důležité vyřešit otázku odpovědnosti za běsnou středu 6. ledna. Čerstvě zvolená kongresmanka Cori Bush už předložila návrh, aby byli členové Kongresu, kteří násilí podněcovali, zbaveni svých mandátů. Senátor Hawley byl ostře zkritizován svým mentorem Johnem Danforthem, dva významné deníky jeho domovského státu volají po tom, aby odstoupil, a vydavatelství Simon and Schuster oznámilo, že ruší smlouvu na knihu, kterou měli se senátorem uzavřenou.

Jaký je ten nejvhodnější postup a jak by měl vypadat případný Trumpův postih a ostrakizace, to je největší otázka následujících dvou týdnů. Je ovšem zřejmé, že jestli se Spojené státy neodhodlají k tomu viníky bezprecedentního narušení americké demokracie potrestat, může být 6. leden v budoucnu nahlížen jako předehra daleko drsnějších událostí. Stejně tak jestli bude exemplárně potrestáno jen několik politiky zmanipulovaných rabujících. Protože pokud je možné beztrestně zkoušet násilně zvrátit výsledek voleb, proč se o to nepokusit znovu a důkladněji? Pro teď je jasné jen to, že dezorganizované a de facto bezcílné rozbíjení Kongresu za zvuku selfíček, je temnou, chaotickou a důraznou tečkou za Trumpovým úřadováním.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále