Začíná Servant 2. Psychologický horor o rozkladu vyšší třídy se přibližuje vrcholu

První sezona hororového seriálu, jehož tvůrcem je Tony Basgallop a spoluproducentem režisérská celebrita M. Night Shyamalan, vyšla v roce 2019, druhá na ni dějově přímo navazuje.

The Servant je jako lepkavý hnis vytékající z ošklivě popálené dlaně. Nemůžete od něj  odhlédnout. Přesně taková scéna se totiž nachází zhruba v polovině prvního dílu právě začínající druhé série na platformě Apple TV+. A jak je vidět, kreativní tandem showrunnera Tonyho Basgallopa a režiséra M. Night Shyamalana má vše dokonale pod kontrolou.

Prvních deset dílů načrtlo komplikovaný mikrokosmos luxusního domu, který obývá šéfkuchař Sean (Toby Kebbell), jeho manželka televizní zpravodajka Dorothy (Lauren Ambrose) a terapeutická panenka zesnulého syna Jericha. Záznam postupného rozkladu vyšší třídy pak odstartoval příchod tajemné chůvy Leanne (Nell Tiger Free) a vše se – v typicky shyamalanovském duchu – začalo komplikovat. Všude najednou visí krucifixy, ve zdech jsou kamery, panenky a traumata ožívají a za vším se tyčí stín hrozivého kultu. Úvodní díl Doll ukazuje, že ve druhé sezoně je vše při starém. Jde o chytrou variaci úplně první epizody, která zužitkovává pavučiny lží předchozí sezóny – jako bumerang se vrací nenápadné a každodenní nepravdy i milosrdné lži. Po necelých třiceti minutách je cítit, že základy dříve stabilního života se už pod tíhou výmyslů bortí. Sean s Dorothy už nepotřebují tajemné kulty ani mizející chůvy, aby se vzájemně rozkládali. Vše funguje na výbornou. První série se zpětně jeví jako fantastické entrée, hlavní chod je už za rohem.

Kreativní tým seriálu přitom vystřídal režiséry, ti se ale dobře adaptují na subtilní a geometricky přesnou poetiku seriálu. Figury jsou vytlačovány do kraje rámu, výhled blokují části prostředí a ambientní hudba rozbíjí jakoukoli zbývající možnost napojit se na (anti)hrdiny. Delší záběry prohlubují tísnivost děje a pomalé jízdy navozují až hypnotickou hrůzu z toho, co se děje za rohem. Vedle ustavených jmen jako Shyamalan či Nimród Antalse se objevují začínající režisérky Julie Ducournau a Isabella Eklöf. Jednu z příštích epizod natočí i debutující dcera M. Night Shyamalana, Ishana Shyamalan. Vše naznačuje, že dalších deset dílů bude intenzivních.

Servant je seriál vzpurný, ale svými tvůrci dokonale kontrolovaný. Jedinou správnou reakcí na každý díl je sprcha, aby ze sebe divák smyl ten nádherný estetický hnus a tísnivost . Apple TV+ nabízí dostatek kvalitních seriálů – od chytré Morning Show po výbornou kriminálku Home Before Dark –, ale Servant v intenzitě působení nemá konkurenci. Vypadá to, že letos tomu nebude jinak.

 

Čtěte dále