Zakladatel Alibaby po kritice čínských bank naprosto zmizel z veřejného života

Zakladatel „čínského Amazonu“, společnosti Alibaba, Jack Ma už přes dva měsíce nevystoupil na veřejnosti. Spekuluje se o jeho osudu.

Čínský miliardář a zakladatel korporace Alibaba Jack Ma letos v říjnu ve svém veřejném vystoupení kritizoval státní finanční systém a zasazoval se za jeho zásadní reformu. Od té doby se ovšem jeden z nejvlivnějších světových byznysmenů a zakladatel „čínského Amazonu“ neukázal na veřejnosti a média spekulují o tom, co se mu mohlo stát. Také Maův poslední tweet je z 10. října a od té doby se zde nevyjadřuje.

Čínská komunistická strana si nevídaným způsobem došlápla na jednu z nejviditelnějších tváří současného čínského technologického byznysu.

Deník The Financial Times také upozornil, že Ma už nevystoupil ani jako soudce v televizní soutěži Hrdinové afrického byznysu (Africa’s Business Heroes). Ten zaštiťuje Nadace Jacka Maa a jedná se o jeden z mnoha charitativních projektů tohoto čínského miliardáře z poslední doby. Podle Financial Times zmizela ze stránek pořadu i jeho fotografie a v nejnovějším promospotu Hrdinů afrického byznysu se o člověku, který z velké části tento pořad zaštiťuje, neobjevila žádná zmínka. V této televizní show se deset afrických podnikatelů uchází o částku jeden a půl milionu dolarů, která jim má pomoci realizovat jejich podnikatelský záměr. Ještě 19. srpna přitom Jack Ma na Twitter psal, že „se nemůže dočkat“, až potká nové účastníky druhé sezóny Hrdinů afrického byznysu. Jednalo se o jeho předposlední tweet vůbec.

Jack Ma letos 24. října na finančním fóru v Šanghaji ostře kritizoval čínský národní bankovní systém a dokonce prohlásil, že se čínské banky řídí mentalitou zastaváren a v zemi chybí opravdový finanční ekosystém. Kritizoval ale také staromódní finanční regulace ze strany globálních autorit, které podle něj brzdí inovace. „Inovovat bez rizika znamená zabít inovace,“ prohlásil na fóru údajně Ma, a to před vysokými představiteli čínského byznysu a státu. Stalo se tak jen několik týdnů před tím, než měla Maova společnost Ant Group poprvé vstoupit na burzu, a to v hodnotě 35 miliard dolarů.

Jen několik dní před uskutečněním této operace však čínské regulační úřady vstup Ant Group na burzu zakázaly. Podle deníku Wall Street Journal se tak stalo přímo na příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Od té chvíli jdou finanční instituce Jacku Maovi a jeho firmám po krku. Čína například zavedla nová antimonopolní pravidla hospodářské soutěže, která snížila tržní hodnotu Alibaby o několik miliard dolarů. Tato korporace je navíc předmětem antimonopolního vyšetřování ze strany státu. Podrobnější vyšetřování financí společnosti má teď v plánu také Čínská národní banka. Čínské kontrolní a regulační úřady Alibabu obviňovaly z potlačování konkurence a poškozování práv spotřebitelů.

Jack Ma už sice od roku 2019 není výkonným ředitelem Alibaby, ale stále vlastní 5 procent jejích akcií, a je tak nejvýznamnějším akcionářem firmy. Jeho podíl má hodnotu 25 miliard dolarů. Není jisté, jestli Maova nepřítomnost na veřejnosti má jen zklidnit celou situaci, nebo je za ní něco závažnějšího. Čínská komunistická strana si každopádně nevídaným způsobem došlápla na jednu z nejviditelnějších tváří současného čínského technologického byznysu.

 

Čtěte dále