Martin Tremčinský: Česká bitcoinová scéna stojí na hodnotách Václava Klause a Přemka Podlahy

Bitcoin je momentálně nejvlivnější digitální kryptoměnou na světě. Jeho cenu nedávno vystřelila díky masivní investici miliardáře Elona Muska. Je to pro bitcoin dobrá, nebo špatná zpráva?

O kryptoměně bitcoin dnes můžeme slyšet na každém rohu. Bitcoiny v hodnotě miliardy a půl dolarů nedávno koupil Elon Musk a poslední dobou plní světová média zprávy o tom, že bitcoin překonal další historické maximum. Z vysmívaného fenoménu se stal předmět zájmu a decentralizovaná kryptoměna přitahuje i zvědavé laiky. Víme ale, co to bitcoiny jsou a na jakých stojí principech? Britský novinář Alex Hern bitcoin nedávno definoval jako „odstavené auto běžící naprázdno, které zároveň luští sudoku, za což si pak můžete koupit heroin“. Jak se tato definice líbí sociálnímu a ekonomickému antropologovi Martinu Tremčinskému z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který v posledních letech ve své akademické práci zkoumá právě českou a slovenskou bitcoinovou komunitu? V novém dílu podcastu Kolaps se s ním bavíme o bitcoinech, regulaci finančních trhů, anarchokapitalismu i levici.

Mluvil jsi o tom, že proces těžení bitcoinů je stále náročnější – technologicky i energeticky. Nejde to proti představě decentralizované měny? Čím dál náročnější proces těžby nahrává spíš velkým hráčům, kteří do toho můžou investovat peníze, dobrou výpočetní techniku a tak dále…

Je to tak. V momentě, kdy je ten systém založený na soutěžení o nejlepší výkon, vynáší to nahoru hlavně lidi, kteří mají nejlevnější energii a nejlepší přístup k těžební technologii. Proto se taky dnes nejvíce těží v Číně. Je to asi 75 procent celosvětové těžby vůbec. V odlehlejších oblastech se jim daří získávat levnější energii a těžba se jim vyplatí.

Neměl by vstup Elona Muska na bitcoinový trh komunitu spíš znepokojovat? Mohl by se přece stát hegemonem celé měny.

Vidím podobně, i když u Elona Muska nejde o těžbu. Ale koupil bitcoiny v hodnotě miliardy a půl dolarů. Má jich zkrátka tolik, že dokáže jejich cenu v reálném čase ovlivňovat. Když ohlásí, že je nakoupil a že je bude držet, všichni tomu budou věřit. Když je ale příští týden střelí, cena půjde dolů, protože je všichni budou prodávat jak vzteklí a budou se bát o své peníze. Kdo prodá poslední, na tom nejvíc prodělá.

Nevznikne náhodou místo alternativního kapitalismu kapitalismus Elona Muska?

Já o bitcoinu často uvažuju jako o jakémsi kapesním kapitalismu. Je to model a celý design byl postaven s vizí kapitalismu jako jakéhosi spravedlivého systému přerozdělování. Ten model tuto vizi v podstatě reprodukuje. Tady je vidět, jak jsou ekonomické teorie performativní. Když budu vytvářet nějakou strukturu s tím, že takhle svět funguje a že tato ekonomická teorie je platná, tak vlastně skrze tu strukturu potvrdím ekonomickou teorii. Výchozí představa byla libertariánsky kapitalistická, a proto i ten systém nakonec kopíruje kapitalistický model, a to i s jeho neduhy. Se zvyšující se energetickou náročností, se zvyšující se centralizací skrze zvětšující se moc velkých hráčů a tak podobně.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

Čtěte dále