Místo rodinných domů sociální projekty. Berlín rozdává pozemky sociálním organizacím

Na čtyřiceti nezastavěných pozemcích v Berlíně by místo nových rodinných domů měly vyrůst budovy veřejně prospěšných projektů typu pečovatelských domů.

Berlín dává sociálním organizacím k dispozici části pozemků, které mohou využít pro výstavbu veřejně prospěšných projektů, například pečovatelských domů. Původně měly pozemky sloužit pro výstavbu rodinných domů, ale Berlín se rozhodl zapojit do celorepublikové výzvy. Sehnat na trhu finančně dostupné pozemky, které by si organizace mohly dovolit, se totiž stává téměř nemožné.

Sehnat na trhu finančně dostupné pozemky, které by si organizace mohly dovolit, se stává téměř nemožné.

„Mám radost, že se nám společně podařilo zaplnit tuto mezeru v lepším využívání pozemků a že dojde ke smysluplnému využití i menších ploch,“ sdělil senátor Sebastian Scheel (Linke) deníku Tagesspiegel. V současnosti bylo identifikováno asi 40 nezastavěných pozemků, které mají být organizacím rozdány. Tyto pozemky jsou zpravidla menší než tisíc metrů čtverečních, a nejsou proto vhodné pro rozsáhlejší infrastrukturu – například výstavbu škol, sociálního bydlení apod. Další pozemky se nadále hledají.

Organizace musí předložit projekt, ve kterém vysvětlí společenský přínos konceptu, popíší způsob financování a časový plán. Projekty jsou poté vyhodnocovány. V průběhu února 2021 by mělo dojít k předání prvních pozemků a zahájení prvních deseti projektů. Většina z nich se nachází ve čtvrtích Treptow-Köpenick a Marzahn-Hellersdorf.

 

Čtěte dále