Paříž na rozdíl od Prahy upustila od rozšíření letiště

Ve Francii se rozhodli ukončit plánování přestavby letiště, která měla umožnit přepravu až 40 milionů cestujících navíc. Letiště se rozšiřovat nebude.

O nerozšiřování pařížského Letiště Charlese de Gaulla rozhodla francouzská vláda. V plánu bylo doplnit je o nový, čtvrtý terminál. Důvodem nového rozhodnutí je nejen snížení objemu letecké dopravy v důsledku koronavirové pandemie, ale také klimatická změna. Letiště Charlese de Gaulla je po londýnském Heathrow druhým největším letištěm Evropy. Za rok 2019 jím prošlo na 76 milionů pasažérů. Čtvrtý terminál měl umožnit přepravu až 40 milionů cestujících navíc.

Rozvoj francouzského letectví by měl směřovat k uhlíkově neutrálním způsobům dopravy – včetně letadel na elektrický nebo vodíkový pohon.

„Vždycky budeme potřebovat letadla, ale musíme se posunout směrem k rozumnějšímu využití letecké dopravy a dosáhnout snížení emisí skleníkových plynů v tomto odvětví,“ řekla BBC ministryně životního prostředí Barbara Pompili. Rozvoj francouzského letectví by měl směřovat k uhlíkově neutrálním způsobům dopravy – včetně letadel na elektrický nebo vodíkový pohon.

V Česku se mezitím nadále počítá se stavbou nového terminálu a ranveje na Letišti Václava Havla. Rada hlavního města Prahy sice se záměrem nesouhlasí, zastupitelstvo však rozšíření letiště v prosinci vrátilo do hry, když svým rozhodnutím zavázalo k souhlasu i radu. Nová paralelní ranvej by měla navýšit kapacitu o 30 milionů odbavených pasažérů za rok. Plány jsou ovšem v rozporu s klimatickými závazky Prahy i s Pařížskou dohodou.

Čtěte dále