Plzeň udělá z Americké ulice obchodní třídu. Bude z ní zelená pěší zóna

Známá plzeňská třída by bez aut měla přilákat více lidí, kteří mají namířeno do obchodu nebo kavárny, a stát se centrem denního městského života.

Plzeňští zastupitelé schválili začátkem týdne návrh na proměnu Americké ulice. Z té by se měla stát obchodní třída, která bude otevřená pouze pěším, cyklistům a městské hromadné dopravě. Město zde chce zároveň vysadit stromy a zkvalitnit veřejný prostor – umožněno by mohlo být například rozšíření chodníků. Plzeň tak následuje trendy mnoha evropských měst.

Zákaz aut by měl být zaveden do konce prázdnin.

Ulicí dnes denně projede na 14 tisíc aut – i proto, že ji mnozí využívají jako zkratku přes centrum. To pak způsobuje zpoždění spojů MHD. Zklidnění ulice je tématem již několik let. Omezení dopravy je také součástí Plánu udržitelné mobility, schváleného v roce 2017. „Zkvalitnění veřejného prostoru podpoří společenský význam Americké a přiláká tam více chodců, kteří jsou zdrojem zisků místních provozoven,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Zákaz aut by měl být zaveden do konce prázdnin. Na omezování provozu v dalších částech centra města zatím není shoda. „Plán udržitelné mobility předpokládá další restrikce ve prospěch chodců, cyklistů a veřejné dopravy, ale žádný zatím není připraven k projednání,“ říká náměstek primátora Plzně pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule.

Čtěte dále