The KLF znovu vydali legendární Chill Out a z vašeho popela postaví lidskou pyramidu

Nejpodivuhodnější příběh pop music pokračuje: kultovní dvojice The KLF je zpátky.

Původně chtěl Bill Drummond opustit hudební průmysl v červenci 1986, když mu bylo 33⅓ let, což odpovídá počtu otáček, které udělá velká vinylová deska za minutu. Bývalý manažer Echo & The Bunnymen a The Teardrop Explodes měl za sebou čerstvě vydanou první a poslední sólovku The Man a cítil potřebu provést osobní revoluci. Po několika měsících se ale k hudbě vrátil, „poslušně jako pes“, jak píše ve své autobiografii 45. S Jimmym Cautym založili elektronický projekt The KLF, dostali se na první místo britské hitparády, vydali knížku o tom, jak napsat song, který vás dostane na první místo žebříčků, na počátku devadesátých let se stali komerčně nejúspěšnější skupinou na světě, jaksi mimochodem natočili jedno z nejlepších ambientních alb historie a nastartovali okultní šílenství.

Záhy ho ale sami ukončili. V roce 1992 při předávání Brit Awards pokropili publikum slepými náboji ze samopalu, na afterparty přinesli dvě mrtvé ovce a oznámili svůj odchod ze scény. Smazali z archivů všechny svoje desky. A tantiémy, které jim ještě dva roky poté chodily na účet, v roce 1994 vybrali a obřadně spálili na skotském ostrově Jura – dělalo to přesně milion liber. Až na ojedinělé comebackové koncerty plné mystifikací se The KLF hudbě od té doby nevěnovali.

Nejpodivuhodnější příběh pop music ale pokračuje: na počátku letošního roku se začaly na Spotify a Youtube objevovat jejich staré nahrávky. Nejprve v podobě nové kompilace Solid State Logik 1, na konci tohoto týdne se k desce přidalo i album Come Down Dawn, což je nový mix legendárního ambientního alba Chill Out. Nečekaný návrat The KLF, který už v roce 2017 předznamenalo vydání jejich románové knižní trilogie 2023, souvisí s jejich nejnovějším projektem, takzvanou lidskou pyramidou, která by měla vzniknout v liverpoolské čtvrti Toxteth. Základními stavebními kameny budou cihly s lidskými popelem. Ten chtějí The KLF shromažďovat od svých fanoušků, kteří před smrtí podepsali smlouvu a přislíbili skupině 23 gramů svého popela. Počátky projektu zachycuje dokumentární film Welcome To The Dark Ages s podtitulem The Jams – Rock Stars To Undertakers, který režíroval Paul Duane. Na dokončení celé pyramidy je potřeba popel 35 tisíc lidí. Chcete být užiteční i po smrti? Můžete se upsat tady.

Autor je hudební publicista.

 

Čtěte dále