Alabama ruší zákaz cvičení jógy. „Namasté“ se ale říkat stále nemůže

Stát Alabama zakázal cvičení jógy na veřejných školách už v roce 1993. Nyní do Senátu míří návrh zákona, který má tento zákaz zrušit. Mantry a pozdrav „namasté“ však zůstanou zakázány.

Téměř třicet let starý zákaz cvičení jógy na veřejných školách v Alabamě nejspíš končí. Alabamská sněmovna odhlasovala návrh zákona, který základním a středním školám umožní lekce jógy provozovat. Návrh nyní míří do Senátu. Zákaz jógy, hypnózy a meditace na veřejných školách v roce 1993 protlačily konzervativní skupiny.

Za návrhem nového zákona stojí především zastupitel Jeremy Gray, který ve cvičení jógy spatřuje fyzické i duševní přínosy. „Dělám jógu už sedm let. Znám její přínosy, proto mi téma bylo velmi blízké a myslím, že Alabamě to bude jen ku prospěchu,“ řekl Gray.  Dvacet pět zastupitelů hlasovalo proti. Podle nich jde o praktiku, která je nekřesťanská, neoddělitelná od hinduismu a východního náboženství.

Zpěvy, mantry, mudry, mandaly a pozdrav „namasté“ však zůstanou zakázány i nadále. „Nemůžete jen tak selektivně něco vyjmout. To je velmi koloniální způsob myšlení, kdy odstraníte kus původní kultury a vybíráte si z něj jen to, co se vám zlíbí,“ řekl k tomu Nikunj Trivedi, ředitel Sdružení hinduistů Severní Ameriky. Jóga se má omezit pouze na protahování a jogínské pozice, které budou muset být vedeny v anglickém jazyce.

 

Čtěte dále