Čínský soud nařídil muži odškodnit bývalou manželku za roky domácí práce

Rozhodnutí čínského soudu rozvířilo debatu o hodnotě ženské domácí práce. Soud muži nařídil, aby své bývalé ženě zaplatil kompenzaci v hodnotě téměř 170 tisíc korun.

Poté, co muž požádal minulý rok o rozvod, rozhodla se po něm Wang požadovat finanční náhradu ve výši půl milionu korun. O domácnost a děti se starala výhradně ona a podle výpovědi pro Čínské národní rádio se její muž „sotva zajímal o jakýkoli druh domácích prací, natož aby se jich účastnil“. Soud tak jejímu bývalému muži nařídil odškodnění za pět let starostí o domácnost ve výši téměř 170 tisíc korun.

Jedná se o první podobný rozsudek, který byl umožněn novým občanským zákoníkem. Ten nabyl účinnosti již v lednu a jeho součástí je dodatek o kompenzacích v případě rozvodu. Tyto náhrady mají odškodnit toho z partnerů, který obětoval své vzdělání a svou kariéru péči o děti, domácnost a starší příbuzné. Výše kompenzace by měla být výsledkem dohody. V opačném případě je nařízena soudem a výpočet zohledňuje jak životní náklady v daném městě, tak příjmy partnera.

Nejedná se však o úplnou novinku v čínském zákonodárství. Již v roce 2001 byly kompenzace za domácí práce obsaženy v manželském zákoně. V té době se však vztahovaly pouze na páry, které se dohodly na rovném rozdělení majetku. Takovou dohodu se ale podařilo uzavřít jen malému počtu párů, a proto se podmínka tentokrát vypustila.

Případ se stal tématem také na sociální síti Weibo, kde celá řada uživatelů rozhodnutí soudu vítá jako ocenění těžké a neplacené domácí práce, která se týká převážně žen. Jiní zase namítají, že uvažovaná částka je příliš nízká na to, aby plně odškodnila pět let prací o domácnost a děti. Dle komentujících by práce najaté chůvy vyšla dráž.

Otázky genderové nerovnosti a neplacené domácí práce jsou v Číně předmětem debaty již několik let. Sílící feministické hnutí poukazuje na to, že přestože se úroveň vzdělání a ekonomický status žen postupně zlepšuje, tradiční nerovnosti stále přetrvávají. Podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) tráví čínské ženy neplacenou domácí prací téměř čtyři hodiny denně, což je zhruba dvaapůlkrát více než muži, informovalo BBC.

 

Čtěte dále