Koronavirový skandál s pečovatelskými domy i MeToo. Hroutí se kariéra Andrewa Cuoma?

Newyorský guvernér Andrew Cuomo byl před rokem pro mnohé vzorem zvládnuté reakce na pandemii koronaviru. Teď se na něj valí lavina skandálů, která může ukončit jeho kariéru.

Když ve Spojených státech udeřil koronavirus, byl New York jedním z prvních epicenter nákazy. Částečně dílem náhody, částečně kvůli tomu, že je oblast nejhustěji osídlenou částí Spojených států, částečně kvůli tomu, že je New York City oblíbenou turistickou destinací. Potud za rychlé šíření místní politici nemohli. Pak se ale začaly přidávat další vlivy. Ani starosta New Yorku Bill de Blasio, ani Cuomo nereagovali na šíření viru nijak rychle. Zavírat školy a nakazovat zaměstnancům, ať zůstávají doma, začali například až v druhé polovině loňského března, kdy už počty nakažených dosahovaly tisíců.

Levicoví kritici zároveň zdůrazňovali, že nepřipravenost newyorských nemocnic byla částečně způsobena Cuomovou dlouholetou politikou rozpočtových škrtů. Ale nešlo jen o dopad předchozích let, ještě v druhé polovině března navrhovala jedna Cuomova komise seškrtat státní zdravotní program Medicaid o 400 milionů dolarů. „Guvernéra Cuoma bych označil za nejvýznamnějšího člověka stojícího za snahou seškrtat nemocniční lůžka za posledních dvacet let. Kvůli krokům, které protlačil, jsme teď o dvacet tisíc pod stavem, na kterém bychom měli být,“ řekl v té době pro Democracy Now! Sean Petty z Asociace zdravotních pracovníků státu New York.

Závod v tiskovkách

Většina Spojených států ale v té době vnímala Andrewa Cuoma pozitivně, alespoň pokud se dá soudit podle mediálních ohlasů. Podobně jako Donald Trump totiž Cuomo v této době začal pořádat každodenní koronavirové brífinky. Spousta komentátorů vykreslovala kontrast mezi Trumpovým chaotickým blábolením a o dost věcnějšími, byť taktéž velikášskými tiskovkami Andrewa Cuoma. Guvernérovi tato role evidentně velmi vyhovovala a podle aktuálního článku New York Times sledoval čísla sledovanosti svých brífinků stejně bedlivě jako nárůsty nakažených.

Aktuální kauzy spoustě lidem otevírají oči a ukazují jim, že Cuomo nikdy nebyl ničím jiným než neotesaným šikanátorem Trumpova střihu, pouze v dresu demokratů.

Řada liberálních médií ke Cuomovi doslova vzplanula láskou. „Koronavirus udělal z Andrewa Cuoma guvernéra celé Ameriky,“ hlásaly titulky. Ale byly tu i horší: „Pomoc, myslím, že jsem se zamilovala do Andrewa Cuoma,“ dočetli jste se na Jezebel. „Proč jsme se právě zabouchli do Andrewa Cuoma,“ hlásal článek Vogue. Někteří fanoušci guvernéra se začali poloironicky označovat za „cuomosexuály“. Demokraté se tou dobou nacházeli na konci primárek a k vítězství v nich už jasně směřoval Biden. Mnoho demokratů z toho ale nebylo příliš nadšeno, a objevovaly se tak zvěsti, že by Cuomo mohl Bidena na kandidátce nahradit. Vrcholem byla série rozhovorů, které s Cuomem na CNN vedl jeho bratr Chris, který má na stanici pořad. Vedení stanice ale po čase došlo, že to nevypadá dobře, a rozhovory mezi dvěma bratry ukončilo.

V létě se pak Cuomo tvářil, že má nad koronavirem vyhráno. „Děkuji vám všem 59 milionům diváků, kteří jste se na tyto tiskovky dívali,“ řekl na poslední z nich v červnu. Aby toho plácání po zádech nebylo málo, vrhl se Cuomo do psaní knihy o tom, jak se s virem vypořádal. Vyšla pod názvem American Crisis: Leadership Lessons from the COVID-19 Pandemic na podzim a nic moc se z ní nedozvíte. Takové knihy američtí politici rozhodně nepíšou proto, že by je to bavilo. Je to obvyklý krok k tomu vybudovat si prezidentskou kampaň. Rok 2020 sice Cuomovi unikl, ale volby 2024 jsou přece za rohem… V listopadu dokonce Cuomo dostal cenu Emmy za své televizní briefingy.

Skandál pečovatelských domů

Na začátku letošního roku se ale Cuomovi začala kariéra hroutit jako domeček z karet. Nejprve skrze nabalující se skandál ohledně koronaviru v newyorských pečovatelských domech. Náznaky se objevovaly v průběhu celého loňského roku, ale do širšího povědomí se kauza dostala na konci letošního ledna, když kancelář newyorské vrchní prokurátorky Letitie James vydala zprávu, podle níž stát tutlal čísla úmrtí v pečovatelských domovech a podhodnotil je až o 50 procent. Těchto úmrtí nemělo být jen asi osm a půl tisíce, ale celých patnáct tisíc. Guvernéra Cuoma tento výpad prý překvapil, ve skutečnosti se ale kauza rozvíjí už řadu měsíců.

Pečovatelské domy jsou ve středobodu koronavirových politických tahanic v New Yorku od počátku. Pro kauzu jsou přitom klíčové dva Cuomovy kroky. Jedním z nich je jeho kontroverzní nařízení z loňského 25. března, které domovům nakázalo v zájmu uvolnění nemocničních lůžek přijmout zpátky covidem nakažené seniory. Podle Cuomových kritiků mělo toto nařízení přispět k zmíněným patnácti tisícům úmrtí v domovech. Nařízení bylo odvoláno až 10. května, respektive bylo modifikováno – návratu z nemocnice do domova měl od května předcházet negativní test.

Právě dopad Cuomova nařízení na množství úmrtí v domovech přitahuje největší mediální pozornost, i když není zdaleka jasné, jak moc důležitým faktorem bylo právě toto Cuomovo nařízení. „Jakkoliv bylo toto nařízení nešťastné, nemyslím si, že by zásadně ovlivnilo počet úmrtí v pečovatelských domovech v tomto státě,“ uvedl pro syrakuský deník Post-Standard profesor David Grabowski z Harvard Medical School. Deník dále uvádí, že do 98 procent domovů, které přijaly seniory zpátky, pronikl koronavirus už předtím. Ani podle konzervativního think tanku Empire Center for Public Policy, který Cuoma v této kauze hojně kritizuje, nebylo toto nařízení hlavní příčinou koronavirových úmrtí v domovech. I Grabowski ale uznává, že jakkoliv většina nákaz v domovech pocházela od zaměstnanců, návraty nakažených seniorů k šíření nemoci také přispěly.

Imunita, ale právní

Od loňského léta na povrch probublává další aspekt této kauzy, a sice zmíněná podhodnocená čísla. Největší tahanice probíhaly ohledně metodiky počítání úmrtí v domovech. Už srpnová investigativa agentury AP naznačovala, že skutečné množství úmrtí je dost možná o tisíce vyšší. Novináři AP přitom zdůrazňovali, že Cuomo je ohledně čísel velmi tajnůstkářský, ale že mu to zároveň nebrání chlubit se, že se jeho státu v tomto ohledu daří lépe než jiným. Letos v lednu se skandál rozjel naplno. V konzervativních médiích se často dočtete, že se liberální média a politici kauze v uplynulém roce vůbec nevěnovali. Jakkoliv je ale pravda, že Cuomovy koronavirové přešlapy často zanikly pod lavinou „cuomosexuálů“, úplně tomu tak není. Jak lokální newyorští politici, tak média od ProPublicy přes AP až po místní newyorské deníky se kauze věnovala.

Trochu opomíjenou stránkou kauzy nejsou ani vylhaná čísla, ani samotné loňské nařízení, ale právní imunita, kterou stát New York poskytl pečovatelským domovům. Tu Cuomo propašoval loni do rozpočtu schváleného na začátku dubna. Už v té době o kauze psal David Sirota na svém webu Daily Poster. Prosazený návrh zabraňoval žalobám proti provozovatelům domovů v souvislosti s koronavirovými úmrtími. Sirota navíc poukazoval na dar milionu dolarů na kampaň, který Cuomo dostal při volbách roku 2018 od zdravotnické lobby Greater New York Hospital Association, jejíž součástí je i několik provozovatelů pečovatelských domovů. Daily Poster cituje newyorské právníky, kteří upozorňují, že jejich klientům tato imunita v posledním roce takřka znemožnila žalovat pečovatelské domovy za nedbalost, a to nejen v případech souvisejících s koronavirem.

Sirota a Daily Poster nebyli zdaleka jediní, kdo si tohoto kroku všiml, a demokraté z dolní komory newyorského sněmu pod vedením zastupitele Rona Kima začali bojovat za zrušení zmíněné imunity. Částečně omezit se jim jí podařilo v druhé polovině července. „Jedním z důvodů, proč se nám loni nepodařilo tuto imunitu zcela zrušit, byla neskutečně podhodnocená čísla úmrtí. Na úplné odvolání jsme neměli dostatečná data,“ řekl letos Daily Posteru Ron Kim. Právě zastupitel Kim, jehož strýc loni zemřel na koronavirus v pečovatelském domě, teď stojí v čele newyorských demokratů, kteří po Cuomovi žádají, aby odstoupil. Cuomo měl podle informací New York Times před několika týdny Kimovi telefonovat a vyhrožovat mu, že ho zničí. Cuomova kancelář to ovšem popírá. New York však není zdaleka jediným státem, který podobnou imunitu zavedl. V různých podobách po ní loni sáhlo 27 států. Na federální úrovni se ji v Kongresu pokoušeli prosadit senátní republikáni, a jak upozornil opět Daily Poster, Cuomovu newyorskou verzi do svého návrhu republikáni zkopírovali slovo od slova. Takévětšina zmíněných 27 států se inspirovala v New Yorku.

Daily Poster uvádí příběh Any Martinez, která zamířila do pečovatelského domova loni v lednu kvůli komplikacím po operaci kolene. Měla tu strávit jen několik týdnů a na konci měsíce být zpátky doma. Pak ale doktoři její propuštění oddalovali, až přišlo Cuomovo nařízení lockdownu pečovatelských domů. Ana uvízla v domově a s omezenou znalostí angličtiny neměla příliš dobrou představu o počínající pandemii. Na konci března zavolali její dceři Vivian z pečovatelského domu s tím, že její matku propustí, přestože Ana v té době začínala vykazovat symptomy koronaviru. Vivian zaměstnanci z pečovatelského domu nejprve tvrdili, že je její matka zdravá, pak že ji budou propouštět s kyslíkovou bombou, kvůli komplikacím s dýcháním. Místo propuštění nakonec Anu převezli do nemocnice, kde po dvou dnech zemřela. Její pozůstalí pak v následujících měsících zjistili, že se nemohou domoci spravedlnosti kvůli Cuomem prosazené imunitě pro pečovatelské domy. Teprve teď – se sílícím tlakem na Cuomovo odvolání a zrušení imunity – se rodina Any Martinez možná domůže spravedlivého procesu.

#CuomoToo

Aby toho nebylo málo, dopadl na Andrewa Cuoma další skandál: 24. února guvernéra obvinila bývalá asistentka Lindsey Boylan v postu na serveru Medium ze sexuálního obtěžování různého druhu. Boylan tvrdí, že jí guvernér navrhoval, aby hráli strip poker, proti její vůli ji políbil a sahal na ni. O několik dní později další asistentka Charlotte Bennett pro New York Times sdělila, že s ní Cuomo vedl nevybíravé sexuální hovory, včetně dotazů, jestli by byla ochotná spát se starším mužem, a tvrzení, že on nemá problém s mladšími ženami. Své kamarádce také tvrdila v textové zprávě, že je Cuomo fixovaný na to, že ji v minulosti někdo znásilnil. „Způsob jakým opakoval ‚Byla jsi znásilněna a zneužita a napadena a zrazena‘ stále dokola, zatímco mi koukal přímo do očí, byl jako z hororu. Bylo to, jako kdyby mě testoval,“ psala prý kamarádce. Na začátku března se přidala Anna Ruch, která tvrdí, že ji na večírku Cuomo sahal na záda, a poté co ho odstrčila, jí sevřel obličej do rukou a políbil ji na tvář. Tento incident je dokonce zachycený na fotografii. V následujících dnech se strhla lavina obvinění, včetně výpovědi jedné současné podřízené, která tvrdí, že ji guvernér „agresivně osahával“. Další, Anna Liss, mluvila o nevhodných poznámkách o jejím vzhledu. Pátá žena, Karen Hinton, zase ve Washington Post Cuoma obvinila z dvojího příliš intimního objetí v hotelu v Los Angeles v roce 2000. Minulý týden pak přibylo další obvinění od nejmenované současné podřízené, kterou měl Cuomo zavolat do svého guvernérského sídla pod záminkou problému s telefonem a následně jí sahat pod svršky.

Cuomo všechna tato nařčení popírá, respektive tvrdí, že nikdy nikoho nechtěl stavět do nepohodlných pozic, a pokud se tak stalo, omlouvá se za to a stydí se. Například k obvinění Anny Ruch říká, že takhle se zdraví se všemi, že rozhodně nevěděl, že je to někomu nepříjemné a už vůbec to nebyl jeho záměr. Dále uvedl, že nehodlá odstoupit, a výslovně řekl, že ho zvolili voliči, nikoliv politici, a proto nehodlá vyslyšet jejich množící se výzvy, aby se vzdal úřadu. Možnost odstoupení dokonce Cuomo označil za antidemokratickou a před několika dny sám o sobě mluvil jako o oběti cancel culture.

Odplata Letitie James

Otázka je, jak všechny tyto kauzy dopadnou. Jak kauzu s pečovatelskými domovy, tak sexuální obtěžování vyšetřuje kancelář vrchní newyorské prokurátorky Letitie James. Ta byla sice zvolena v roce 2018 s podporou Cuoma, ale tato dvojice má poněkud komplikovanou historii. Letitie James dlouhá léta sloužila jako radní v New Yorku, kam byla zvolena v nultých letech na kandidátce newyorské na odbory napojené strany Working Families Party (WFP). O patnáct let později kvůli MeToo skandálu odstoupil tehdejší vrchní prokurátor Eric Schneiderman a James se rozhodla kandidovat na uvolněný post. Andrew Cuomo jí přislíbil podporu, ale vyžadoval za to, aby se zřekla kandidatury za WFP. James dohodu přijala, ale WFP ji přes její veřejný odpor stejně podpořila. James vyhrála a rychle si získala oblibu u newyorské levice (například vyšetřováním údajných daňových podvodů Donalda Trumpa a jeho rodiny). Aktuálním vyšetřováním Andrewa Cuoma ukazuje, že se rozhodně nenechala zatáhnout do guvernérova mocenského spletence. Vysloužila si za to chválu mimo jiné i od své primárkové soupeřky Zephyer Teachout.

Právě James a zmíněný newyorský zastupitel Ron Kim, zdá se, po letech spustili lavinu reakcí, díky nimž newyorští demokraté konečně najdou odvahu hodit Cuoma přes palubu. Mezi oznámením obou vyšetřování prokurátorky popsal Kim pro média tvrdou odplatu, které se mu od Cuoma dostalo, včetně telefonátu, ve kterém měl Cuomo Kimovi vyhrožovat, že ho zničí. Kimovými rozhovory podnícené propírání údajně sadistického pracovního prostředí okolo Andrewa Cuoma mělo prý motivovovat některé z žen, které teď obviňují guvernéra ze sexuálního obtěžování, aby vyšly se svými obviněními na veřejnost. Píšu sice opatrně „údajně“, ale skutečnost je taková, že Cuomo se svými ostrými lokty, mstivostí a vznětlivostí příliš netají.

„Cuomův problém je, že ho nikdy nikdo neměl rád. Není to milý člověk a nemá žádné opravdové přátele. Když nemáte pevnou základnu podporovatelů, jste v koncích, jakmile se dostanete do problémů,“ řekl pro New York Times bývalý newyorský demokratický politik Richard Ravitch. „Nepotkala jsem v newyorské politice žádného člověka, který by měl s Andrewem Cuomem dobrý vztah. A neříkám ‚blízký vztah‘, ale ‚dobrý vztah‘. Ani lidé, co jsou s ním v úzkém kontaktu, nemohou upřímně říct, že s ním mají dobré vztahy,“ říká státní senátorka Alessandra Biaggi.

V tuto chvíli volá po Cuomově odstoupení přinejmenším padesát demokratů z obou newyorských komor, kteří zahájili proces Cuomova impeachmentu. Co se týče federálního Kongresu, nezávislé vyšetření obou kauz požadovala především newyorská zastupitelka Alexandria Ocasio-Cortez. Brzy se k ní přidal také čerstvě zvolený Jamaal Bowman. Ani u jednoho z nich to není až tak překvapivé vzhledem k jejich levicovému zaměření. Trochu méně očekávatelné bylo, že se k tlaku na to, aby Cuomo odstoupil, přidali i starší a středovější kongresmani jako například Jerry Nadler. Newyorští federální senátoři chvíli otáleli. Senátorka Kirsten Gillibrand dokonce nejprve odpálkovala novináře s tím, že Cuomova obvinění ze sexuálního obtěžování nejsou něčím, na co by se jí měli ptát. Mnoho jejích kritiků promptně poukazovalo na pokrytectví vyplývající z toho, že Gillibrand patřila k nejhlasitějším politikům volajícím v roce 2017 po odstoupení demokratického senátora Ala Frankena kvůli jeho vlastní kauze. Před několika dny se ale jak Gillibrand, tak její newyorský kolega a šéf senátních demokratů Chuck Schumer přidali k ostatním federálním zastupitelům a vydali prohlášení, v němž taktéž požadují Cuomovo odstoupení.

Kauzy spolu potenciálně souvisí – ostatně některé z žen, které Cuoma obviňují, říkají, že motivací k tomu vyjít s obviněním na veřejnost bylo zacházení, jakého se dostalo zastupiteli Ronu Kimovi. Podle některých komentátorů ze sadistické pracovní kultury okolo guvernéra Cuoma vyvěrá jak jeho chování k ženám, tak pocity podřízených, že se od nich v zájmu politického hájení Cuoma očekávají i lži. Přiznám se, že mně to smysl dává. Pokud vyšetřování nevynesou na povrch nějaké jednoznačné nové důkazy, nemyslím si však, že by Cuomo měl v plánu odstoupit a, upřímně řečeno, možná by neodstoupil, ani kdyby se nové důkazy objevily. Možnost jeho odstoupení je podobně nerealistická, jako představa toho, že se pod tlakem nějaké kauzy vzdá Donald Trump. Dobrým srovnáním je také demokratický guvernér Virginie Ralph Northam, který ustál kauzu s blackfacem. „Pokud existují moderní přikázání pro přežití skandálu, první z nich rozhodně zní: neodstupuj,“ píše Shane Goldmacher v New York Times.

Navzdory tomu, že byl ještě před rokem Cuomo vynášen do nebes jako případný ideální protivník proti Trumpovi, aktuální kauzy spoustě lidem otevírají oči a ukazují jim, že Cuomo nikdy nebyl ničím jiným než neotesaným šikanátorem Trumpova střihu, pouze v dresu demokratů.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále